• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najbrži čokoladni kolač: Recept za izdašnu poslasticu koja će očarati vaša nepca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj kolač sunđeraste strukture dopašće se svima koji vole slatkiše

  • 1
najbrži čokoladni kolač Foto: Shutterstock

Čokoladni kolač je kralj među kolačima, čak i u letnje doba, kad se mnogi opredeljuju za sladoled ili lagane poslastice sa voćem.

Recept koji vam danas donosimo neće vam oduzeti mnogo vremena, a ukus će vas oduševiti, baš kao i činjenica da će vam za pripremu biti potrebne svega tri posude - činija za mućenje, tepsija i šerpica.

Domaćice su prozvale ovaj kolač najbržim čokoladnim kolačem na svetu, jer za njegovu pripremu, izuzimajući pečenje, nije potrebno više od desetak minuta.

Šolja za odmeravanje sastojaka je zapravo plastična čaša od jogurta od 180 mililitara.

Sastojci:

  • 2 šolje šećera
  • 2 šolje brašna
  • 2 šolje jogurta
  • pola šolje ulja
  • kesica sode bikarbone
  • 2 kašike kakao-praha
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 50 ml slatke pavlake
  • malo šećera u prahu za posipanje

Priprema:

U činiju sipajte šećer, dodajte mu brašno, sodu bikarbonu i kakao, pa promešajte varjačom. Zatim dodajte jogurt i ulje i dobro umutite, tako da se stvaraju klobuci.

U podmazanu i brašnom posutu tepsiju ulijte smesu, pa pecite kolač na 180 stepeni oko 40 minuta, odnosno dok se ne odvoji od ivica pleha.

Kad se kolač prohladi u tepsiji, isecite ga na kocke i napravite preliv.

U šerpicu sipajte 50 mililitara nemućene slatke pavlake, dodajte joj čokoladu za kuvanje koju ste izlomili na sitnije komade i rastapajte sve zajedno na tihoj vatri. Kad se sastojci sjedine, sklonite šerpicu sa ringle i sipajte preliv preko kolača.

Po želji, preko preliva od čokolade možete da stavite malo šećera u prahu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo gemiš i oduševili se: Poslastica za sva čula

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Tea

    28. jul 2023. | 15:06

    Ja sam samo u testo ubacila malo visanja.

    Podelite komentar