
Banica sa sirom i spanaćem: Recept za hrskavu pitu od gotovih kora
Pita banica nekada je bila nezaobilazna na trpezama u kućama na jugu Srbije. Domaćice su je mahom pravile od sukanih kora, a u današnje vreme sve je više onih koje koriste deblje kupovne kore, dok je ostatak recepta ostao nepromenjen.
Banica se može praviti samo sa sirom, potom sa sirom i spanaćem, a u slatkoj verziji sa jabukama ili rendanom bundevom.
Ukoliko želite da obradujete ukućane slanom banicom sa sirom i spanaćem, ovaj recept će vam biti pravo osveženje.
Sastojci:
- 500 g debljih kupovnih kora
- 100 g masti
- 300 g spanaća
- 300 g sira
- 3 jaja
- čaša pavlake
- so
- 50 g susama
Priprema:
Spanać obarite u slanoj vodi, pa ga procedite i iseckajte. Pomešajte ga sa umućenim jajima i izmrvljenim sirom.
Dve kore poprskajte rastopljenom mašću, uzdužno stavite nadev od jaja, spanaća i sira, pa urolajte i ređajte u tepsiju koju ste prethodno podmazali mašću. Na isti način utrošite sve kore i nadev.
Svaku banicu poprskajte mašću i pospite susamom, pa ih pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.
Služite vruće, uz hladan jogurt ili kiselo mleko.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela: Tradicionalna bosanska kvrguša
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Jax
Banca se ne pravi od gotovih kora, već se kore razvlače bas kao na jugu Srbije. Evo sad ce biti manifestacija u Beloj Palanci "Dani branice" pa koga zanima nek ode da vidi.
Podelite komentar