• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkriven najstariji recept za hleb: Tajna je u tri sastojka i fermentaciji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dr Delven Samjuel je proučavala ostatke antičkih peći i posuda i uspela da rekonstruiše recept za hleb koji su koristili drevni Egipćani

  • 0
Drevni hleb, pravljenje hleba Foto: Shutterstock

Najstariji recept za hleb, koji datira iz drevnog Egipta oko 1950. godine pre nove ere, otkrila je arheolog dr Delven Samjuel iz Univerziteta u Kembridžu.

Dr Samjuel je proučavala ostatke peći i posuda iz tog perioda i uspela je da rekonstruiše recept za hleb koji su koristili drevni Egipćani.

Proces otkrivanja nije bio nimalo lak i zahtevao je detaljnu analizu ostataka hrane, posuda i peći, kao i duboko razumevanje drevnih tehnika pečenja i pripreme hrane.

Specifičnosti brašna u najstarijem receptu za hleb

Brašno koje se koristilo u najstarijem receptu za hleb ima nekoliko jedinstvenih karakteristika. Za razliku od modernog, fino mlevenog brašna, ovo brašno je bilo grublje mleveno, često od celog zrna. Ova metoda mlevenja rezultirala je hlebom sa više vlakana i hranljivih materija.

Drevni hleb, pravljenje hleba Foto: Shutterstock

Takođe, koristile su se različite vrste žitarica, uključujući ječam, pšenicu i raž. Ova raznolikost žitarica obogatila je ukus i teksturu hleba, pružajući mu jedinstveni karakter koji je teško replicirati sa modernim sastojcima.

Priprema testa prema najstarijem receptu za hleb

Priprema testa prema najstarijem receptu za hleb zahteva jednostavne sastojke: vodu, so i brašno.

Prvo se so rastvori u vodi, a zatim se postepeno dodaje brašno, mešajući sve dok se ne formira testo. Ovo testo se ostavlja da odstoji i fermentira, čime se postiže prirodno kvasenje.

Ovaj proces fermentacije, koji može trajati nekoliko sati, ključan je za razvoj ukusa i teksture hleba. Bez kvasca, koji se često koristi u modernim receptima, fermentacija je bio jedini način da se testo podigne i da hleb postane mekan i ukusan.

Voda i so su, pored brašna, ključni sastojci u najstarijem receptu za hleb. Voda je neophodna za formiranje testa, dok so dodaje ukus i pomaže u kontroli procesa fermentacije. U drevnom Egiptu, voda je često bila zagađena, pa je so, koja ima antibakterijska svojstva, mogla da pomogne u sprečavanju rasta štetnih bakterija u testu.

Ova jednostavna kombinacija sastojaka rezultirala je hlebom koji je bio nutritivno bogat, ukusan i siguran za konzumaciju.

Metoda pečenja hleba prema najstarijem receptu

Prema najstarijem receptu, metoda pečenja hleba bila je jednostavna, ali zahtevala je vreme i strpljenje.

Hleb se mesio od ječmenog brašna i vode, oblikovao u pljosnate pogače i pekao na vrućim kamenima. Ova metoda pečenja omogućavala je ravnomerno pečenje i hrskavu koru, ali i meku unutrašnjost i koristila se hiljadama godina pre nego što su izmišljene moderne peći.

Vreme pečenja hleba prema najstarijem receptu variralo je u zavisnosti od veličine pogače i temperature kamena. Međutim, u proseku, hleb je pečen oko 30 minuta. Ovo vreme pečenja omogućavalo je da se hleb dobro ispeče, ali da ostane mekan iznutra.

Drevni hleb, pravljenje hleba Foto: Shutterstock

Iako ovo može zvučati kao dugo vreme, treba imati na umu da su drevni Egipćani imali drugačiji koncept vremena od nas. Za njih, pečenje hleba nije bilo samo nužnost, već i ritual koji je bio integralni deo njihove svakodnevice.

Razlike između najstarijeg recepta za hleb i modernih metoda pripreme hleba

Glavne razlike između najstarijeg recepta za hleb i modernih metoda pripreme hleba leže u sastojcima i procesu pripreme. Najstariji recepti koriste jednostavne sastojke poput brašna, vode i soli, bez kvasca. Moderna priprema hleba često uključuje kvasac, poboljšivače ukusa i konzervanse.

Takođe, stari recepti zahtevaju dugotrajno mešanje i fermentaciju, dok moderne metode koriste mašine za mešanje i pečenje.

Iako se metode pripreme hleba znatno promenile tokom vekova, osnovni sastojci i principi ostali su isti. Ovaj recept, koji koristi jednostavne sastojke i tradicionalne metode pečenja, podseća nas na vrednost jednostavnosti i strpljenja u pripremi hrane.

Bez obzira na to koliko se tehnologija razvijala, hleb ostaje simbol zajedništva, hrane i života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Uznemirujući video za sve one koji su na dijeti ili su prosto gladni

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti