• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posna fritata, obrok u kom će uživati sva čula: Lagan obrok pun vitamina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jelo koje je jedno od gastronomskih zaštitnih znakova Italije naše domaćice su veoma uspešno modifikovale i osmislile posnu verziju

  • 0
posna fritata Foto: Shutterstock

Kombinaciju povrća i jaja domaćice često pripremaju za doručak ili večeru u domovima širom Italije. Fritata nije popularna samo u ovoj mediteranskoj zemlji - recept za pripremu preuzele su i ovdašnje domaćice koje su osmislile i posnu verziju.

Umesto jaja koriste laneno seme koje potapaju u vodu, pa ono dobija strukturu sličnu jajetu i dobro povezuje ostale sastojke.

Sastojci:

  • 3 šargarepe
  • 2 paradajza
  • 2 tikvice srednje veličine
  • 4 krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • 150 g spanaća ili blitve
  • 2 kašike lanenog semena
  • 2 kašike kurkume
  • 400 g tofua
  • so, biber, suvi začin
  • malo svežeg peršunovog lišća
  • kašika senfa (po želji)
  • malo ulja

Priprema:

Očistite i iseckajte luk, pa ga prodinstajte na malo ulja. Oljuštite šargarepu, krompir i tikvice, pa ih iseckajte na kockice i dodajte luku kad on postane staklast. Na kraju dodajte opran i iseckan spanać, sipajte malo vode i dinstajte još pet minuta. Pobiberite, posolite i dodajte suvi biljni začin.

Laneno seme sipajte u šolju, pa mu dodajte šest kašika vode, promešajte i ostavite da se zgusne.

Tofu stavite u blender, dodajte mu laneno seme i kašiku kurkume (po želji i senf), pa sve dobro izmiksajte. Tekstura bi trebalo da bude glatka. Odvojite pet kašika smese sa strane, dodajte im drugu kašiku kurkume i dobro sjedinite.

Ostatak smese pomešajte sa prohlađenim dinstanim povrćem.

Tepsiju ili vatrostalnu posudu premažite uljem, pa sipajte veći deo smese za fritatu. Preko nje sipajte manji deo smese u koji ste dodali kurkumu, poređajte paradajz isečen na kriške, pospite iseckanim peršunovim lišćem, poklopite (ili prekrijte aluminijumskom folijom) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.

Zatim skinite poklopac (ili aluminijumsku foliju) i pecite na istoj temperaturi još 15 minuta.

Služite toplo.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sir od indijskog oraha, posno zadovoljstvo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti