Starinski recept za slatko od smokava: Od nekoliko sastojaka napravite omiljenu zimnicu
Leto polako prolazi, pa domaćice već uveliko razmišljaju o zimnici i svemu onome što bi mogle da spremaju u narednom periodu.
Jedna od takvih stvari jeste i slatko od smokava, pomalo zaboravljena zimnica. Dosta domaćica se opredeljuje da to bude slatko od šljiva, višanja i slično, ali kada jednom napravite slatko od smokava, verujte da će vam se toliko dopasti da ćete ga svake godine spremati.
Sastojci:
- 1 kg smokava
- 850 g belog šećera
- nekoliko limunova
- 100 ml vode
Priprema:
Važno je da sve smokve pre svega dobro operete i očistite od peteljki. Prepolovite ih i u dubokom loncu ih prelijte vodom i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 40 minuta.
Posle tog vremena ubacite šećer i dobro promešajte i ostavite da se kuva još oko 20 minuta.
Kada prođe i to vreme, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dok se hladi, tegle lepo operite i sterilišite, pa gotovo slatko od smokava sipajte u tegle.
Limune isecite na kolutove ili na polovine kolutova, pa u svaku teglu ubacite po komad, da bi slatko dobilo bolji šmek.
Tegle čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Vodič za kiseljenje kupusa
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.