![Taratelje Taratelje](https://xdn.tf.rs/2023/08/24/shutterstock1922007389-670x447.jpg)
Ideja za ručak: Taljatele na srpski način
Taljatele su idealan recept za sve kojima su dojadile klasične špagete i makarone.
Princip pripreme kupljenih taljatela je isti kao i kuvanje bilo koje druge testenine, ali ukoliko želite da se upustite sami u to da ih umesite i spremite, potrebno vam je malo veštine.
Testenina je samo pola posla kada je ovo jelo u pitanju, jer sva draž leži u sosu. Današnji preliv je prilagođen ukusu na ovim prostorima.
Sastojci:
Priprema testa za taljatele:
- 1/2 kg brašna
- 4 jaja
- prstohvat soli
Sos:
- 1 glavica crnog luka
- 250 g pilećih prsa isečenih na kockice
- 250 g kuvane slanine, isečene na kockice
- 50 ml pavlake za kuvanje
- 50 g parmezana
- 200 g pečuraka, isečene na listiće
- beli luk u granulama
- tucana paprika po ukusu
- so i biber po ukusu
Priprema:
Testo pripremate tako što umesite tvrdu i glatku smesu od brašna, jaja i soli. Oklakijom ili u aparatu za pravljenje testenine, testo se razvuče, a potom i iseče na trake debljine oko jedan cantimetar.
Testeninu bi trebalo da ostavite da se suši na kuhinskoj krpi, na suvom i provetrenom mestu. Tu može da ostane sve dok ne postane kruta i suva kao kupovna.
Sveže taljatele možete da koristite i odmah.
Stavite u dublju šerpu vodu sa malo soli i ulja da provri, a potom skuvajte taljatele kao i svaku drugu testeninu.
U dubljem tiganju prvo ispržite iseckanu slaninu. Izvadite iz tiganja.
Piletinu iseckanu na sitnije kockice pospite sa malo brašna, promešajte i potom prebacite u dobro zagrajnu mast od slanine. Propržite dok ne porumeni. Izvadite je iz tiganaja.
Na preostaloj masnoći (dodajte zejtina ukoliko je potrebno), potom propržite luk dok ne postane staklast. Zatim vratite u tiganj slaninu i piletinu.
Posolite i pobiberite prema ukusu, a potom stavite i pečurke da se dinstaju zajedno sa mesom.
Nakon nekoliko trenutaka dospite pavlaku za kuvanje i parmezan, luk u granulama i tucanu papriku.
Pustite da se sve sjedini i ukrčka zajedno još 5-6 minuta.
Umešajte skuvane taratelje u tiganj i sve poslužite vruće.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela: Jelena Knežević u Zasavici otkriva svoje kulinarske tajne
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.