• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ideja za ručak: Taljatele na srpski način

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sva draž je u sosu

  • 0
Taratelje Foto: Shutterstock

Taljatele su idealan recept za sve kojima su dojadile klasične špagete i makarone.

Princip pripreme kupljenih taljatela je isti kao i kuvanje bilo koje druge testenine, ali ukoliko želite da se upustite sami u to da ih umesite i spremite, potrebno vam je malo veštine.

Testenina je samo pola posla kada je ovo jelo u pitanju, jer sva draž leži u sosu. Današnji preliv je prilagođen ukusu na ovim prostorima.

Sastojci: 

Priprema testa za taljatele: 

  • 1/2 kg brašna
  • 4 jaja
  • prstohvat soli

Sos:

  • 1 glavica crnog luka
  • 250 g pilećih prsa isečenih na kockice
  • 250 g kuvane slanine, isečene na kockice
  • 50 ml pavlake za kuvanje
  • 50 g parmezana
  • 200 g pečuraka, isečene na listiće
  • beli luk u granulama
  • tucana paprika po ukusu
  • so i biber po ukusu 

Priprema: 

Testo pripremate tako što umesite tvrdu i glatku smesu od brašna, jaja i soli. Oklakijom ili u aparatu za pravljenje testenine, testo se razvuče, a potom i iseče na trake debljine oko jedan cantimetar.

Testeninu bi trebalo da ostavite da se suši na kuhinskoj krpi, na suvom i provetrenom mestu. Tu može da ostane sve dok ne postane kruta i suva kao kupovna.

Sveže taljatele možete da koristite i odmah.

Stavite u dublju šerpu vodu sa malo soli i ulja da provri, a potom skuvajte taljatele kao i svaku drugu testeninu.

U dubljem tiganju prvo ispržite iseckanu slaninu. Izvadite iz tiganja.

Piletinu iseckanu na sitnije kockice pospite sa malo brašna, promešajte i potom prebacite u dobro zagrajnu mast od slanine. Propržite dok ne porumeni. Izvadite je iz tiganaja.

Na preostaloj masnoći (dodajte zejtina ukoliko je potrebno), potom propržite luk dok ne postane staklast. Zatim vratite u tiganj slaninu i piletinu.

Posolite i pobiberite prema ukusu, a potom stavite i pečurke da se dinstaju zajedno sa mesom.

Nakon nekoliko trenutaka dospite pavlaku za kuvanje i parmezan, luk u granulama i tucanu papriku.

Pustite da se sve sjedini i ukrčka zajedno još 5-6 minuta.

Umešajte skuvane taratelje u tiganj i sve poslužite vruće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Jelena Knežević u Zasavici otkriva svoje kulinarske tajne

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti