• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Džem od smokava koji će svi obožavati: Zasladite se na pravi način

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tradicionalni specijalitet od smokava

  • 0
Smokve, Džem, marmelada Foto: Shutterstock

Pravo je vreme da se spremaju omiljeni slatkiši-džemovi.

Ukoliko ste ljubitelji ovih fenomenalnih poslastica, onda sigurno treba da se upoznate i sa džemom od smokava. Recept i sama priprema su jednostavni, a ukus fantastičan!

Sastojci:

  • 1 kg zrelih smokava
  • 200-250 g šećera u zavisnosti od zrelosti smokava
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 1 limun
  • 1 kašičica ruma
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta

Priprema: 

Za pravljenje džema izaberite smokve koje su dovoljno zrele, da im kora lako puca koliko je tanka. Bitno je da obratite pažnju da smokve nisu kisele.

Lepo ih operite, očistite od pereljki i ogulite tvrde delove kore, a ostalo ostavite. Zatim, isecite ih na četvrine i stavite u posudu sa debljim dnom.

Oljuštite limun, ali tako da skinete samo žuti deo kore, a ostalo ostavite. Sačuvajte koru negde sa strane za kasnije. Potom limun prepolovite i iscedite ga.

Sok od limuna i šećer dodajte u posudu sa smokvama, pokrijte krpom i ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi da odstoji. Ako želite da smokve duže upijaju sok, onda odložite činiju u frižider.

Smokve potom počnite da kuvate, ali sa korom limuna koju ste ogulili.

Kad prokuvaju, smanjite vatru i kuvajte oko 30 minuta. Svakih četiri do minuta promešajte i obavezno skidajte penu sa površine, ako se bude stvarala.

Ukoliko smokve počnu da prskaju od kuvanja, nemojte ih poklapati poklopcem, već nekim nemasnim papirom. Nakon pola sata kuvanja izvadite limunovu koricu, a kožice smokava usitniti ako se nisu raskuvale.

Ako su smokve bile jako zrele, usitnite ih gnječilicom za pire krompir, a ako su tvrđe kore, koristiti štapni mikser. U zgnječene smokve dodajte vanilin šećer, rum i malo mlevenog cimeta. Dodatno kuvajte još 15-ak minuta.

Džem je gotov kad kroz njega prođemo drvenom kutlačom i iza nje ostaje trag, tačnije, vidi se dno posude.

Odložite u tegle i poslužite se kada god poželite, jer je džem za svako doba dana.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jagode i čokolada na lisnatom testu su pravo uživanje za celu porodicu: Da ti pamet stane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti