• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Romska trpeza: Šarenilo boja i ukusa daje joj posebnu čar i lepotu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Romska jela su veoma pikantna i začinjena, sa blagim ukusom dimljenog mesa

  • 2
Đuveč sa šaranom Foto: Shutterstock

Veoma je teško utvrditi autentičnu romsku kuhinju i govoriti o njenim tipičnim karakteristikama jer Romi žive širom sveta, a ono što su poneli iz svoje prapostojbine velikim delom se izgubilo. Ipak, neke odlike su se zadržale do danas.

Ishrana Roma je prilagođena njihovom načinu života. Romi čergari hranili su se namirnicama iz prirode i uglavnom nisu koristili pribora za jelo. Moderni Romi žive drugačije, pa u stanovima, kućama ili naseljima spremaju hranu na savremeniji način, ali nisu zaboravili ni svoje stare, tradicionalne specijalitete. Zato se u ishrani negde još koriste kopriva i zelje, pa se prave sarme od zelja i čorba od kopriva.

Romska ishrana poprimila je i mnogo elemenata od većinskog naroda. Jela se najčešće spremaju na otvorenoj vatri u kotliću ili u zemljanom loncu i jedu se kašikom. Meso se peče na ražnju ili roštilju. U romskoj ishrani često se koriste beli luk, slanina, kiseli krastavci i pečurke. Ima i ribe i mesa, uz koje se često služi sos ods paradajza ili paprike. Zastupljeno je i povrće (krastavci, paradajz, rotkvice i kupus).

Romska jela su veoma pikantna i začinjena, sa blagim ukusom dimljenog mesa i dosta liče na mađarsku kuhinju. Ovu kuhinju karakteriše šarenilo boja i ukusa, što joj daje posebnu čar i lepotu.

Analizirajući ishranu Roma u Srbiji možemo zaključiti da je ishrana onih koji žive na jugu mnogo zdravija od ishrane onih koji žive na severu zemlje. Na severu se pripremaju jela koja su zapržena i koja su „teža“, a južnije jela nisu zapržena, često se kuvaju u zemljanom loncu. Najbolje se hrane Romi pored reka jer se riba često nalazi na njihovoj trpezi.

Recept: Čorba od koprive

Čorbu od koprive Romi su često pravili jer ih je put navodio ka lutanju i bili su prinuđeni da koriste ono što pronađu u prirodi.

Sastojci:

  • 1 kg prethodno izblanširane koprive
  • 2 litra vode
  • 50 g vegete
  • 2 kašike brašna
  • 50 g luka (pola crni luk, pola praziluk)
  • malo morskog oraščića
  • 1 dl kisele pavlake
  • 1 dl mleka
  • malo limuna
  • 1 kašika crvene paprike
  • 1 dl ulja

Priprema:

U šerpu se sipa ulje, a kad se ono zagreje, dodaje se iseckani luk, a potom i brašno, crvena paprika. Sklonite sa šporeta i dodajte koprivu, a onda vratite na šporet i postepeno dodajite ključalu vodu u kojoj ima vegete i soli. Čorba se kuva još malo na tihoj vatri, a onda se dodaju biber i vegeta, sok od jednog limuna i malo morskog oraščića.

U zasebnoj činiji pomešaju se mleko i pavlaka, koji se dodaju u čorbu.

Recept: Šaran na stari romski način

Šarana očistite i operite. Odrezanoj glavi i repu dodajte upotrebljivu iznutricu i ostavite posebno za čorbu od šarana.

Trup razrežite na komade široke tri centimetra. Posolite ih i stavite na stranu. U vatrostalnu posudu ili tepsiju stavite maslac da se rastopi, a na njega narežite tanje kriške kuvanog krompira. Rasporedite ih tako da pokriju dno. Posolite ih i na njih režite (na kolutove) vrlo tanke kriške luka, na luk sasvim tanke kriške slanine. Na sve to položite odozgo komade šarana.

Zatim prelijte preko svega pola kisele pavlake. Pecite u pećnici na srednjoj temperaturi oko dvadeset pet minuta. Kada je krompir mekan, izvadite posudu i preko jela posipajte peršun i crvenu papriku, pa prelijte ostatak pavlake.

Uz jelo možete poslužiti i zelenu salatu.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs / A.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Manifestacija Rtanjski kotlić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Zoran

    12. septembar 2023. | 13:35

    Dobro se hrane a kratak životni vek,nešto tu ne štima.

    Podelite komentar

  • Перагеније

    12. septembar 2023. | 21:14

    Е нека сте ово објавили...

    Podelite komentar