• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kozji sir u hrastovoj kori sa čubrom obožavaju Francuzi, a koriste ga i kao pomoć pri težim oboljenjima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Profesor Budimirovič je tvorac ovog neobičnog delikatesa

  • 1
Kozji sir Foto: RINA

Brojni retki delikatesi oduševili su sve posetioce manifestacije "Mlečni put" koja se po drugi put održava u selu Gornja Gorevnica kod Čačka.

Kozji sir u hrastovoj kori sa čubrom i plemenitim plesnima profesora Budimirovića ispod Mačve, između Sremske Mitrovice i Šapca iz mesta Glušci, svakako je izazvao najveću pažnju posetilaca.

Srba Jovanović, osnivač "Balkan Cheese Festivala" kaže da je ovaj sir jedinstven po svojoj recepturi jer ga nema u Srbiji. Sa druge strane, čubra osim što je začin je i lekovito bilje i plemenite plesni koje se stvaraju imaju antibakterijsko i antimikrobno dejstvo.

- To je jedan sir vrhunskog ukusa koji se smatra jednim od naših najboljih, a to su potvrdili i vrhunski poznavaoci ovog delikatese poput Francuza koji dolaze u našu zemlju kao i proizvođača drugih sireva koji profesora Budimirovića izuzetno cene, a o tome govore podaci da kada neko u Francucuskoj oboli od najtežeg oblika raka, traže smrznutu kozju surutku upravo profesora Budimirovića. Inače, na Festivalu sireva Balkana u Beogradu suprug tadašnje ambasadorke Francuske je rekao da je to najbolji sir koji je probao u poslednjih pet godina, a veliki je poznavalac sireva, tako da njegova ocena najbolje govori o kvalitetu ovog sira- kaže Jovanović za RINU.

Kozji sir Foto: RINA

Inače, Srba Jovanović danas je doveo i pobednike po odluci publike, sa svog Festivala posvećenom siru, koji su u Gorevnici izložili kupreški sir.

Munevera Žilić dolazi iz bosanskog sela Kupres i u Gorevnici su izložili svoj asortiman sireva od kravlje, kozija i ovčijeg mleka sa začinimi ili bez, sve po želji kupaca.

- Iako sam prvi put ovde a i ovi sirevi su nepoznati jako sam zadovoljna prodajom- rekla je Munevera.

Mlekarska škola Pirot predstavila se i ove godine na "Mlečnom putu" u Gornjoj Gorevnici. Prema rečima Aca Mančića, ove godine rekordan broj učesnika i njega je iznenadio, kao i bogat asortiman sireva koje su izložili proizvođači iz svih krajeva Srbije.

Kozji sir Foto: RINA

- Ove godine mnogo je veći odziv i zaista mi je drago zbog toga, kvalitetni sirevi su izloženi, a kada je reč i pirotskom kačkavalju, on je za mene vrh sireva i spada u tvrde sireve. Sve je ostalo stvar ukusa, a kvalitetom svako danas ko je ovde može da se pohvali- kaže Mančić.

Ono što je izdvojilo ovaj štand od drugih je to što je na licu mesta demonstrirano kako se pravi kačkavalj što je bilo vrlo interesantno za posetioce.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Slana šarena torta bez pečenja: Postaće vam omiljena

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Jelena CH

    10. septembar 2023. | 14:49

    Donosila sam ga ovde u CH mojim prijateljima Svajcarcima,koji su inace dobri poznavaoci sira. Bili su odusevljeni 👍

    Podelite komentar