• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Originalan recept za pinđur: Iako liči na ajvar, postoji nekoliko suštinskih razlika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pinđur je ukusan namaz koji je nezamenljiv deo mnogih zimskih kuhinja

  • 0
Pinđur Foto: Shutterstock

Ako ste u potrazi za receptima šta, i kako, da pripremite za ovogodišnju zimnicu, imamo pravu stvar za vas.

Iako nije ni približno poznat kao njegov ultrapopularni rođak, ajvar, tradicionalni recept za pinđur je ukusan namaz koji je nezamenljiv deo mnogih zimskih kuhinja.

Pinđur izgleda kao ajvar, čak su i sličnog ukusa, ali postoji nekoliko suštinskih razlika. Mnogo je različitih recepata koji se razlikuju prema ukusima i interesovanju, ali neke osnove ostaju iste. Ovo je jedna od varijanti pravljenja pinđura.

Sastojci

  • 4 kilograma crvene paprike za ajvar
  • 2 kilograma oljušten paradajza
  • 1/2 glavice belog luka
  • 1 veća veza peršunovog lista
  • 2 ravne kašike soli
  • 4 kašike šećera
  • 2,5 dl ulja
  • 1/2 dl sirćeta
  • 2 feferone (opciono)

Priprema

Operite ili prebrišite paprike i spremite ih za pečenje. Ako imate uslove, možete da ih ispečete na roštilju ili vreloj plotni, a ukoliko niste u mogućnosti, slobodno ih ispecite i u rerni dok ne porumene.

Vruće paprike ostavite sa strane da se malo ohlade i da se "potpare" kako bi kožica mogla lakše da se oguli sa njih.

Kada oljuštite paprike i očistite od peteljki i semenja, iseckajte ih na sitne komadiće. Nemojte da ih meljete.

Paradajz oljuštite i iseckajte.

Ugrejte ulje u dublju šerpu i stavite sitno seckani beli luk da se prodinsta nekoliko trenutaka, a potom dodajte i paradajz. Dinstajte dok se ne pretvori u kašu.

Dodajte seckanu papriku, iseckan peršunov list, sirće, so, šećer, i ukoliko volite ljuto, seckane feferone.

Zatim sve kuvajte  oko jedan sat dok smesa ne dobije finu gustinu.

Napunite tegle pripremljene za zimnicu i hermetički zatvorite.

Ovo je mera za oko tri kilograma pinđura, po želji udvostručite ili smanjite količinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Spremili smo turšiju i nije teško: Treba vam tegla i par sastojaka

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti