• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Originalan recept za pirog sa mesom: Ručak za sve generacije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pirog možete da pravite i sa sirom, pirinčem, pečurkama, krompirom, kupusom...

  • 0
Pirog, pirog sa mesom Foto: Shutterstock

U ruskoj kuhinji postoji veliki broj različitih piroga (odnosno pita) okruglog oblika.

Nekada se samo testo pravilo sa slojevima goveđe masti, ali danas se priprema mnogo jednostavnije, dok su punjenja uvek ostala stvar ukusa. Mogu da budu sa sirom, sa pirinčem, pečurkama, krompirom, kupusom...

Pred vama je jedan od tih recepata za ovo poznato jelo punjeno sa mesom.

Sastojci: 

Testo za palačinke 

  • 250 ml vode 
  • 200 ml mleka
  • 4 komada jaja
  • 70 ml ulja
  • 35 g šešera
  • 2 g soli
  • 150 g brašna

Nadev:

  • 400 g pilećeg bataka
  • 600 g maslaca
  • 70 g šampinjona
  • 70 g crnog luka
  • ulje za prženje

Pirog:

  • 2 sloja lisnatog testa
  • 30 ml mleka
  • 1 jaje
  • Sos:
  • 30 g belog luka
  • 30 g peršuna 
  • 30 g crnog luka
  • 100 ml vina
  • 100 ml soja sosa
  • 100 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

Prvo pripremite palačinke. Pomešajte vodu, toplo mleko, jaja i ulje, a potom dodajte brašno, šećer i so. Kada je smesa glatka i dovoljno retka, ispecite tanke palačinke.

Potom pobiberite, posolite i prelijte sa toplim maslacem batake i stavite ih da se peku pola sata na oko 200 stepeni. Kada izvadite meso iz rerne, skinite piletinu sa kostiju i iscepkajte.

U međuvremenu isecite pečurke i luk na sitne kockice i propržite na ulju. Potom dodajte piletinu i dobro promešajte.

Pirog slažete tako što postavite na dno razvučeno lisnato testo, potom nadev od piletine, preko palačinke, pa ponovo nadev i pokrite sa drugim slojem lisnatog testa.

Gornju koru premažite sa ulupanim jajetom kako bi se stvorila lepa glazura.

Stavite jelo u rernu da se peče oko 1o minuta na 200 stepeni, potom izvadite, premažite još jednom sa jajetom i vratite da se peče još oko 15 minuta. Ako je potrebno smanjite temperaturu na 180 stepeni.

Za to vreme napravite sos tako što ćete da očistite i sitno iseckate povrće, propržite ga na ulju, prelijete belim vinom i ostavite da se lepo ukrčka. Na kraju dodajte pavlaku i soja sos.

Servirajte komad piroga preko sosa koji ste predhodno sipali u tanjir.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela - Gambori kraj Radaljskog jezera

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti