• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đevrek po svačijem ukusu: Turska delicija neobičnog imena svima će se dopasti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više ne morate da razmišljate šta da napravite za doručak

  • 0
đevrek, simit, turski đevrek Foto: Unsplash/Alex Bayev

Često domaćicama ponestane ideja šta spremiti za doručak, a da svi ukućani budu zadovoljni i srećni.

U nastavku pročitajte recept za najukusniji đevrek posle čijeg pečenja će cela kuća zamirisati. U pitanju je đevrek po turskom receptu koji se kod njih zove simit.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 350 ml mlake vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika ulja
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 200 g susama
  • malo soli

Priprema:

U činiji pomešajte šećer, kvasac, brašno i so, pa promešajte.

Potom dodajte ulje i vode pa umutite mikserom sve dok se ne sjedini i ne postane blago lepljivo. Ukoliko vam testo nije sjedinjeno, dodajte slobodno još brašna.

Kada testo bude gotovo, prekrijte ga krpom i ostavite na toplom da se podigne, odnosno da kvasac počne da deluje oko 90 minuta.

Za to vreme susam propržite u tiganju.

Testo posle 90 minuta podelite na manje, jednake delove, u zavisnosti koliko đevreka želite da dobijete. Svaki komad testa razvaljajte i položite dve trake paralelno jednu uz drugu. Počnite da ih preplićete, pa spojite krajeve kako biste formirali prsten. Sve ponovite i sa ostalim komadima testa.

Svaki "prsten" odnosno đevrek umočite celog u prženi susam i stavite ih u tepsiju za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Kada ih poređate, ostavite tako još 20 minuta da još malo nadođu. Pecite u rerni na 200 stepeni od 12 do 15 minuta, videćete već kad budu počeli da rumene.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pica đevrek - omiljeni specijalitet na drugačiji način

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti