• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ideja za ručak: Punjeni patlidžan sa mlevenim mesom i začinskim biljem

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očas posla napravite od patlidžana vrhunsko jelo za sve ukućane

  • 0
Punjeni patlidžan Foto: Shutterstock

Vreme je za pravi jesenji jednostavan ručak koji kombinuje mnoštvo različitih ukusa povrća i mesa.

Ako želite srdačan, utešan i vrhunski obrok u ove kišne dane, razmislite o često potcenjenom patlidžanu koji se jednostavnim punjenjem sa mlevenim mesom i drugim povrćem očas posla pretvara u vrhunsko jelo za sve ukućane.

Uz dodatak začinskog bilja i parmezana, sa dodatkom tostirane prezle, ova jednostavna biljka postaje pravi delikates, a što je najbolje, njegova priprema ne zateva posebne veštine ni mnogo vremena.

Sastojci:

  • 1 veliki patlidžan
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 250 g mlevenog mesa (junetina, može i svinjetina)
  • 1 luk srednje veličine, sitno iseckan na kockice 
  • 1 crvena paprika, sitno iseckana
  • 3 čena belog luka
  • 1 veza sitno iseckanog peršuna,
  • oko 50g svežeg bosiljka, iseckan
  • 150 g rendanog kačkavalja 
  • 1/2 šolje prezli
  • 1 celo jaje
  • 2 mali paradajza, iseckani

Priprema

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Prepolovite patlidžan i izdubite sredinu, ostavljajući dovoljno "mesa" uz kožu da patlidžan zadrži oblik kada se peče.

Iseckajte izvađenu sredinu patlidžana, stavite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte dok ne omekša, od deset do 12 minuta.

U međuvremenu, zagrejte u tiganju jednu kašiku maslinovog ulja na srednjoj vatri. Stavite meso da se dinsta dok ne porumeni, zatim ga posolite i pobiberite. Ostavite meso da se prohladi.

U drugom tiganju na srednjoj vatri dodajte preostale dve kašike maslinovog ulja, pa na ulju prodinstajte luk, biber i beli luk.

U odvojenu činiju stavite kuvani patlidžan, dinstani luk, dinstano meso, začisko bilje, sir, pola količine izdvojenih prezli i jaje.

Rasporedite ravnomerno mešavinu na dva dela i napunite polovine patlidžana.

Pospite seckanim paradajzom, preostalim izrendanim kačkavaljem i prezlama i dodatno začinite solju i biberom.

Stavite napunjene polovine patlidžana u nauljenu tepsiju i pecite oko 50 minuta.

Kada je patližan spreman, ostavite ga da se kratko ohladi i poslužite uz sezonsku salatu i hleb.

Prijatno! 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Tradicionalna bosanska kvrguša

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti