![Punjeni patlidžan Punjeni patlidžan](https://xdn.tf.rs/2023/09/25/shutterstock321188966-670x447.jpg)
Ideja za ručak: Punjeni patlidžan sa mlevenim mesom i začinskim biljem
Vreme je za pravi jesenji jednostavan ručak koji kombinuje mnoštvo različitih ukusa povrća i mesa.
Ako želite srdačan, utešan i vrhunski obrok u ove kišne dane, razmislite o često potcenjenom patlidžanu koji se jednostavnim punjenjem sa mlevenim mesom i drugim povrćem očas posla pretvara u vrhunsko jelo za sve ukućane.
Uz dodatak začinskog bilja i parmezana, sa dodatkom tostirane prezle, ova jednostavna biljka postaje pravi delikates, a što je najbolje, njegova priprema ne zateva posebne veštine ni mnogo vremena.
Sastojci:
- 1 veliki patlidžan
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 250 g mlevenog mesa (junetina, može i svinjetina)
- 1 luk srednje veličine, sitno iseckan na kockice
- 1 crvena paprika, sitno iseckana
- 3 čena belog luka
- 1 veza sitno iseckanog peršuna,
- oko 50g svežeg bosiljka, iseckan
- 150 g rendanog kačkavalja
- 1/2 šolje prezli
- 1 celo jaje
- 2 mali paradajza, iseckani
Priprema
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Prepolovite patlidžan i izdubite sredinu, ostavljajući dovoljno "mesa" uz kožu da patlidžan zadrži oblik kada se peče.
Iseckajte izvađenu sredinu patlidžana, stavite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte dok ne omekša, od deset do 12 minuta.
U međuvremenu, zagrejte u tiganju jednu kašiku maslinovog ulja na srednjoj vatri. Stavite meso da se dinsta dok ne porumeni, zatim ga posolite i pobiberite. Ostavite meso da se prohladi.
U drugom tiganju na srednjoj vatri dodajte preostale dve kašike maslinovog ulja, pa na ulju prodinstajte luk, biber i beli luk.
U odvojenu činiju stavite kuvani patlidžan, dinstani luk, dinstano meso, začisko bilje, sir, pola količine izdvojenih prezli i jaje.
Rasporedite ravnomerno mešavinu na dva dela i napunite polovine patlidžana.
Pospite seckanim paradajzom, preostalim izrendanim kačkavaljem i prezlama i dodatno začinite solju i biberom.
Stavite napunjene polovine patlidžana u nauljenu tepsiju i pecite oko 50 minuta.
Kada je patližan spreman, ostavite ga da se kratko ohladi i poslužite uz sezonsku salatu i hleb.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela: Tradicionalna bosanska kvrguša
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.