Recept za šerbet koji će vas ugrejati, a možda i smiriti kašalj
Prvi jesenji dani već traže napitke koji će nas ugrejati i ulepšati novo godišnje doba. Mnogo je recepata za đakonije u ovom periodu koje su nam ostavile naše bake, a jedan od njih je i šerbet.
Sastojci:
- manja šerpa
- 150 g šećera
- 250 ml mleka
Priprema:
Količina šećera zavisi od toga koliko jak šerbet želite da bude. Što više šećera, to će šerbet biti tamniji i delotvorniji.
Sipajte šećer u šerpicu i uključite ringlu. Kako se bude ringla grejala, tako će se i šećer topiti i menjati boju u karamel. Nemojte mešati šećer sve dok se cela površina ne ispuni otopljenim šećerom.
Nalijte mleko, ne mora biti sobne temperature, može i iz frižidera. Nemojte se iznenaditi zvuku koji ćete čuti, to je normalna reakcija. U šerpi ćete videti "planine" od šećera, i to je normalna reakcija.
Sačekajte da se sastojci prilagode jedni drugima, pa posle nekoliko minuta promešajte šerbet. Biće gotovo kada se sav šećer odvoji odnosno odlepi sa dna šerpe i spoji sa mlekom. Dobićete finu, kompaktnu tečnost koju treba popiti pred spavanje, ali nije na odmet i u toku dana, za brže postizanje rezultata.
Takođe, dok ga spremate, možete nagnuti glavu nad šerpu i napariti se isparavanjem iz šerbeta, što je dobro za otpušavanje nosa u vreme prehlada.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.