Slane buhtle sa sirom: Možda se nadev menja, ali jedno ostaje isto - uvek su mekane i tope se u ustima
Iako su buhtle najpoznatije kao slatko pecivo na kome su mnogi od nas odrasli, mi vam danas nudimo recept za slane buhtle punjene sirom.
One mogu da budu punjene domaćim pekmezom od šljiva, bresaka, jabuka... Ali, da, mogu da budu i slane. Neki ih pune sa mesom, krompirom, pečurkama...
I možda se nadev menja, ali jedno ostaje isto - buhtle su uvek mekane i tope se u ustima.
Sastojci
Testo:
- 1 svež kvasac
- pola kašičice šećera
- 200 ml mleka
- 600 g mekog brašna
- 80 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 1 žumance
- 200 ml jogurta
Fil:
- 250 g svežeg kravljeg sira
- 80 g naribanog kačkavalja
- so ili suvi biljni začin (prema ukusu)
- crni biber (prema ukusu)
- 1 kašičica vlašca (suvi ili sveži)
- 1 jaje
Premaz:
- 1 jaje
- 1 kašičica susama
- 100 gr parmezana
Priprema
Razmrvite kvasac, dodajte šećer, malo toplog mleka i ostavite na toplom mestu oko deset minuta.
Sipajte kvasac u brašno, dodajte ulje, so, razmućeno jaje i žumance, a zatim preostalim toplim mlekom i jogurtom (koje je na sobnoj temperaturi) umesite glatko testo i stavite na toplo mesto dok se smesa ne udvostruči.
Dobro oceđen svež kravlji sir pomešajte sa izrendanim kačkavaljem. Nadevu dodajte so, biber, vlašac i jaje, a potom sve dobro izmešajte.
Testo razdelite na manje loptice i svaku na dlanu malo stanjite i prsom lagano udubite. Potom u svaku sipajte jednu do dve kašičice nadeva, a zatim prekrite sa testom i ponovo oblikujte u lopticu. Svaku lopticu stavite u nauljeni pleh.
Kada poređate sve buhtle, premažite ih razmućenim jajetom i pospite susamom i parmezanom. Ostavite tako da odstoje na toplom mestu oko 15 minuta.
Za to vreme zagrejte rernu na 180 stepeni.
Ubacite buhtle u rernu i pecite ih oko 25 minuta. Gotove su kada dobiju lepu rumenu boju, i kada čačkalica kojom probodete testo izlazi suva.
Slane buhtle možete da poslužite za doručak sa jogurtom ili kiselim mlekom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela sprema San Sabastijan čizkejk, idealan predlog za prazničnu trpezu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.