Ideja za ručak: Spremite faširane šnicle po bakinoj recepturi
Ništa ne zamiriše tako kao jelo koje se sprema prema starom receptu, pa je tako i u slučaju današnjih faširanih šnicli.
Poznate i jednostavane šnicle od mlevenog mesa, nalazile su se bar jednom nedeljno na stolu naših baka.
Vreme je da ih se prisetimo, baš onako kako su ih i one pripremale.
Sastojci
- 800 grama mlevenog mesa (svinjsko, juneće ili pomešano)
- 75 g prezli
- okrajak suvog hleba
- 1.5 dcl mlakog mleka
- 2 kom jaja
- 1 veliki ili 2 manja crna luka
- 5 čenova belog luka
- 1 kašičica soli
- 1 kašika suvog biljnog začina
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica slatke, crvene mlevene paprike
- 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna
- malo brašna
- ulje za prženje
Priprema
Potopite suvi okrajak od hleba u mleko i ostavite da ostoji par minuta. Za to vreme iseckajte sitno crni i beli luk.
Stavite mleveno meso u posudu sa zaobljenim dnom i dodajte natopljeni i isceđeni hleb iz mleka, prezle, beli i crni luk, jaja, so, biber, mlevenu papriku, suvi začin i iseckan peršunov list.
Smesu dobro promešajte takko da sjedinite sve sastojke, dobro pokrijte posudu i ostavite da se hladi u frižideru oko jedan sat.
Od pripremljene mase napravi 12 loptica, a potom ih blago pritisnite da dobiju tipičan obli izgled faširanih šnicli, debljine otprilike jedan i po centimetar.
Spustite ih u brašno sa svake strane, otresite višak i poređajte na dasku za meso ili radnu povšinu.
Pecite ih u nauljenom tiganju na srednjoj temperaturi. Povremeno ih okrećite da slučajno ne zagore. Ćufte su u proseku pečene za oko 20 minuta.
Mada mogu da se jedu i hladne, najlepše su poslužene vruće sa pire krompirom i sezonskom salatom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela: Tradicionalna bosanska kvrguša
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.