Ideja za ručak: Spremite faširane šnicle po bakinoj recepturi

  • 0

Ništa ne zamiriše tako kao jelo koje se sprema prema starom receptu, pa je tako i u slučaju današnjih faširanih šnicli.

Poznate i jednostavane šnicle od mlevenog mesa, nalazile su se bar jednom nedeljno na stolu naših baka.

Vreme je da ih se prisetimo, baš onako kako su ih i one pripremale.

Sastojci

  • 800 grama mlevenog mesa (svinjsko, juneće ili pomešano)
  • 75 g prezli
  • okrajak suvog hleba
  • 1.5 dcl mlakog mleka
  • 2 kom jaja
  • 1 veliki ili 2 manja crna luka
  • 5 čenova belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica slatke, crvene mlevene paprike
  • 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna
  • malo brašna
  • ulje za prženje

Priprema

Potopite suvi okrajak od hleba u mleko i ostavite da ostoji par minuta. Za to vreme iseckajte sitno crni i beli luk.

Stavite mleveno meso u posudu sa zaobljenim dnom i dodajte natopljeni i isceđeni hleb iz mleka, prezle, beli i crni luk, jaja, so, biber, mlevenu papriku, suvi začin i iseckan peršunov list.

Smesu dobro promešajte takko da sjedinite sve sastojke, dobro pokrijte posudu i ostavite da se hladi u frižideru oko jedan sat.

Od pripremljene mase napravi 12 loptica, a potom ih blago pritisnite da dobiju tipičan obli izgled faširanih šnicli, debljine otprilike jedan i po centimetar.

Spustite ih u brašno sa svake strane, otresite višak i poređajte na dasku za meso ili radnu povšinu.

Pecite ih u nauljenom tiganju na srednjoj temperaturi. Povremeno ih okrećite da slučajno ne zagore. Ćufte su u proseku pečene za oko 20 minuta.

Mada mogu da se jedu i hladne, najlepše su poslužene vruće sa pire krompirom i sezonskom salatom.

Prijatno! 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Tradicionalna bosanska kvrguša

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti