Grčka pita sa jabukama je pobednik jesenjih poslastica: Kombinacija lakog, brzog i ukusnog

 
 
  • 1

Pravo je vreme da izaberete najslađe jabuke i iskoristite ih za grčku pitu.

Ovoj piti se svi obraduju, a recept će vam sigurno prikupiti mnogo pohvala. Ono što ovakva priprema čini sve mnogo lakšim, jeste što je recept idealan i za početnike i za šefove kuhinje.

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 120 g ohlađenog putera
  • 2 kašike šećer   
  • 1 jaje
  • kašika ruma 
  • 5 kašika svežeg mleka

za nadev:

  • 500 g jabuka
  • 2 kašike šećera
  • kašika meda
  • kašika ruma
  • 20 g putera

Priprema:

U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer i puter iseckan na kocke. Mešajte dok se sve ne sjedini.

U dobijenu smesu dodajte jaje i rum i ponovo promešajte, dok se sve ne sjedini.

Dobijenoj smesi dodajte kašiku po kašiku mleka. Sve dobro sjedinite tako da na kraju dobijete testo.

Izdvojite posudu u kojoj ćete peći pitu. Malo je premažite uljem i razvucite testo po njoj. Ovu koru pite sa sve posudom stavite u frižider da se ohladi, oko 30 minuta.

Dok se kora hladi, vreme je da se pripremi nadev.

Jabuke oljuštite i isecite na kriške srednje debljine i stavite ih sa strane.

U jednu šerpu pomešajte puter, rum i šećer i stavite da na zagrejanu ringlu. Kada provri, dodajte isekane jabuke i sve ih zajedno kuvajte oko pet minuta. Obavezno mešajte.

Jabuke iscedite, ali nikako nemojte prosipati sok u kom su se prethodno krčkale.

Ostavite nadev da se malo ohladi.

Nakon toga izvadite koru za pitu iz frižidera i poređajte jabuke lepezasto po celoj površini.

Pospite sa šećerom po želji i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 40 minuta.

Ako želite, 10 minuta pre nego što je gotova, izvadite pitu iz rerne i pospite preko nje iseckane orahe.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Napravite lokum u kućnoj radinosti: Ne morate da idete u Tursku da biste ga jeli

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    13. oktobar 2023. | 10:13

    kašičica cimeta i vanile malo muskatnog oraščica

    Podelite komentar