• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tamales, recept koji osvaja: Meksičke sarmice u kukuruzovini, pravo jelo za ljubitelje ljute hrane

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ručak koji će se dopasti celoj porodici

  • 0
tamales, meksička hrana, recept, kuhinja Foto: Shutterstock/Daniel B4nda

Ponekad je domaćicama teško da pronađu inspiraciju za ručak, pa u nedostatku ideja prave ono što im je sigurno i provereno.

Ipak, ko voli malo ljutu hranu, a i ljubitelj je egzotike, onda će mu se recept za Tamales dopasti. Jednostavno se pravi, a ukus je zaista jedinstven.

Sastojci:

  • nekoliko klipova kukuruza
  • 300 g svinjskog buta
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • so
  • biber
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 2 kašike masti
  • 1 kašike putera
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • 1 pečena ljuta paprika
  • 1 kašičica šećera

Priprema:

Komad mesa sa celom glavicom crnog i belog luka stavite u šerpu i nalijte vodu tek toliko da prekrije meso. Kuvajte dok meso skroz ne omekša i dok se ne raspadne kako bi se posle lako mogli odvojiti komade. Ukoliko želite, možete kuvati u pivu, svakako će biti ukusnije.

Dok se meso kuva, klipove kukuruza oljuštite, pa kukuruz sameljite i dodajte kukuruzno brašno pa ubacite mast, puter i šećer i zamesite testo. Po potrebi dodajte vodu kako bi testo bilo kompaktnije, da može da se razvuče, ali da ne bude previše mekano. Možete ga držati u frižideru.

U šerpu stavite ljutu i mlevenu crvenu papriku i nalijte vodom da se prelije preko i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 10 minuta. Kada bude kuvana, izblendajte je u pire, pa po potrebi dodajte vodu kako bi smesa bila kompaktna. Bitno je da ga procedite kroz cediljku kako biste dobili fini sos. Začinite po želji.

Skuvano i malo prohlađeno meso viljuškom iskidajte ili ga prstima razdvojte na niti. Ne bi trebalo da ga meljete ili sečete jer to onda nije to. Preko mesa sipajte sos (pire) od paprike ali sačuvajte kašiku sa strane.

Na svaku opnu od klipa, kukuruzovinu, stavite fil, dodajte komade mesa, zamotajte i napravite sarmice. Poređajte ih u šerpu i kuvajte na pari oko 30 minuta.

Kada budu gotove, poslužite i dekorišite po želji.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Staro srpsko jelo i delikates za iskusne gurmane: Podrobica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti