• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

DA DUŽE OSTANE SVEŽE: Namirnice koje nikako ne idu u frižider

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neke namirnice, iako vam možda ne deluje logično, duže ostaju sveže ukoliko ih držite na sobnoj temperaturi

  • 0

Dobro je znati da neke namirnice ne treba držati u frižideru nego na sobnoj temperaturi. Krompir, luk i paradajz samo su neke od njih. Evo spiska namirnica koje će se bolje održati ako ih stavite u špajz.

Ljuti sos

Verovali ili ne, ljuti sos može srećno da živi u ostavi do tri godine.

Krompir

Hladnije temperature negativno utiču na ukus krompira, pa ga držite u špajzu u papirnatim kesama. Plastične kese nisu dobre jer zadržavaju vlagu koja utiče na brzo propadanje krompira. Većina sorti krompira trebalo bi da traje do tri nedelje.

Hleb

Hleb će se u frižideru brzo osušiti. Ono što planirate da pojedete u roku od četiri dana držite na sobnoj temperature, a ostatak zamrznite.

Luk

Luk voli da bude uskladišten u originalnoj mrežastoj vreći u kojoj je kupljen ili bilo kakvoj drugoj koja omogućava cirkulaciju vazduha na sobnoj temperaturi. Ali, držite ga dalje od krompira koji ispušta vlagu i izaziva truljenje luka.

Paradajz

U frižideru može dobiti bledu boju, pa ga držite na sobnoj temperaturi i nikad u plastičnim kesama. Da biste ubrzali dozrevanje, ako je potrebno, stavite ga u papirnu kesu. Kad sazri, može trajati oko tri dana.

Kafa

Frižider stvara kondenzaciju, što može uticati na ukus mlevene kafe i kafe u zrnu. Kafu je najbolje držati u hermetički zatvorenoj posudi u špajzu.

Zimske tikvice

Razne sorte zimskih tikvica mogu da traju oko mesec dana ili više ako ih držite u ostavi.

(Telegraf.rs / Mojezdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti