• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

7 namirnica koje nikako ne smete da jedete nakon isteka roka trajanja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako se čini da su neke namirnice i dalje dobre, izgled i ukus mogu da zavaraju

  • 0
Supermarket, namirnice, prodavnica, trgovina, istek roka Foto: Shutterstock

Svima se dešava da postoji taj jedan dan koji je namenjen za čišćenje frižidera. Tada grabimo sve namirnice koje su iz nekog razloga ostale zaboravljene. Ali, postoji često ta dilema da li je nešto i dalje za bacanje, ako je rok istekao pre svega nekoliko dana.

Da li je neka hrana za bacanje nakon isteka roka ili ne zavisi od toga da li na pakovanju piše "iskoristiti do" ili "najbolje iskoristiti do". Ovih sedam namirnica zahteva veće poštovanje rokova.

1. Riba

Trajedan-dva dana nakon kupovine.

Riba nije ništa manje sklona bakterijama od mesa i treba je konzumirati u roku od jednog ili dva dana nakon kupovine, prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). U suprotnom, zamrznite je, gde može da stoji tri meseca ili duže.

2. Meki sirevi

Jedna do dve nedelje, u zavisnosti od vrste mekog sira, smatra se sasvim "bezbednim poljem" da se oni konzumiraju. Međutim, treba ih baciti na prvi znak kvarenja. Tvrđi sirevi kao što su čedar ili gauda imaju duži rok trajanja u frižideru jer je teže da ih bakterije i plesni "obuzmu". Međutim, kada se otvore, tvrdi i prerađeni sirevi traju oko tri do četiri nedelje, prema Akademiji za ishranu i dijetetiku - i dozvoljeno je da deo gde se pojavljje buđ otklonite i nastavite da jedete.

Međutim, mekši sirevi poput rikote, krem sira ili kozjeg sira, podložniji su bakterijama i treba ih baciti na prvi znak kvarenja ili kada istekne rok trajanja, šta god nastupi prvo. Po pravilu, što je sir mekši, to je kraći rok trajanja, tako da krem sir ima najviše dve nedelje, kažu stručnjaci Akademije za ishranu i dijetetiku, prenosi "Msn.com".

sirevi, tvrdi sir Foto: Shutterstock

3. Začini i sosevi u teglama

Začini u teglama, poput senfa, mogu trajati mesec ili godinu dana, u zavisnosti od začina. Međutim, treba ih baciti ako je došlo do promene boje ili čudnog mirisa. Može izgledati kao da namazi i sosovi traju zauvek, ali samo zato što su u staklenoj tegli skrivenoj u hladnom frižideru, ne znači da su nepoželjni bakterijama.

Kada otvorite poklopac, taj sigurnosni pečat je slomljen i trebalo bi da koristite taj začin na vreme. Pored toga, dok pravimo sendviče, na primer, umočimo nož u namaz i obrišemo ga o sendvič, a zatim ga umočimo nazad u posudu. Čineći to, vraćate neke od tih bakterija nazad u posudu, kako navode stručnjaci.

Senf može da izdrži i do godinu dana u frižideru, ali bacite salsu nakon mesec dana, majonez nakon dva, sos za roštilj nakon četiri meseca i kečap nakon šest od otvaranja. Ali ako primetite da voda pluta na vrhu, promenu boje ili čudne mirise, najbolje je da je bacite bez obzira koliko dugo je bila u frižideru.

4. Sveže meso

Kod svežeg mesa obično imate posla sa rokom prodaje, koji govori prodavnici poslednji dan kada taj proizvod može da zadrži u prodaji. Šta ovo znači za vas? Morate da ga pojedete ili da ga zamrznete kada dođete kući. Mnogo svežeg sirovog mesa je takođe kontaminirano salmonelom, ešerihijom koli ili drugim bakterijama. Imajući to na umu, veoma je važno da se meso kuva na odgovarajućim temperaturama kao veća zaštita od bakterija.

Crveno meso, meso, šnicle Foto: Shutterstock

5. Mleveno meso 

Ovo meso traje dva dana nakon kupovine, ako nije zamrznuto. Ovo važi bilo da je u pitanju govedina, svinjetina, ćuretina, jagnjetina ili neka druga vrsta. Pošto je mleveno, bakterije koje su prvobitno bile prisutne na površini mogu se mešati u meso, povećavajući rizik od trovanja hranom ili neke druge bolesti, zato pazite na rokove!

6. Suhomesnati proizvodi

Koliko god punili korpu za kupovinu čajnom kobasicom, omiljenom šunkom ili kulenom, njihov rok je zapravo tri do pet dana. Stoga, veoma je važno da znate da to što kupite treba pojesti u određenom roku.

Suhomesnati proizvodi Foto: Shutterstock

7. Lisnato povrće

Ako kupujete upakovano povrće poput salata ili spanaća, možete se uvek držati datuma na pakovanju. Međutim, ako preferirate da kupujete sveže i sa pijace, uvek treba pojesti lisnato povrće što pre možete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Koja hrana može da vam pomogne u borbi sa sinusima?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti