• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Recept za lazanje od korenastog povrća: Spremite se da budete iznenađeni eksplozijom ukusa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Idealna hrana za hladne dane

  • 0
vegetarijanske lazanje Foto: Shutterstock/MShev

Recept za lazanje od korenastog povrća je zdrav što je najvažnije, neverovatno ukusan obrok.

Iznenađenje i neočekivani obrt je u tome što je uglavnom zanemareno povrće kao što su repa, šargarepa i paštrnjak - glavne zvezde u ovim lazanjama.

Uz dašak začina kao što je cimet, lazanje od korenastog povrća su idealna hrana za hladne dane, koja pršti od ukusa.

Sastojci:

  • maslinovo ulje za tiganj
  • 250 g šolja žutog luka, sitno iseckanog
  • 1 kašičica belog luka, mlevenog
  • 2 kašičice sušenog timijana
  • 400 g šargarepe, oljuštene i izrendane
  • 400 g paštrnjaka, oljušten i izrendan
  • 300 g repe, oljuštene i izrendane
  • ½ kašičice cimeta
  • ¼ kašičice slatke suve paprike
  • 250 g pečene crvene paprike, oljuštene, uklonjene semenke, grubo iseckane
  • 800 g zgnječenog paradajza
  • ½ šolje crnog vina
  • 3¾ šolje rikota sira
  • 1 veliko jaje
  • 250 g mladog luka, očićšen i sitno iseckan
  • oko 15 kuvanih kora za lazanju
  • 300 g mocarela sira, narendanog
  • 60 g parmezana, sitno rendan
  • so i biber prema ukusu

Priprema:

U tiganju na srednje jakoj vatri prodinstajte crni i beli luk dok ne omekša i ne porumeni. Začinite ga majčinpom dušicom i dinstajte još oko minut. Posolite i pobiberite prema ukusu.

U tiganj prespite pripremljeno korenasto povrće - šargarepu, paštrnjak i repu. Po potrebi dodajte još malo maslinovog ulja i dinstajte, mešajući svakih par minuta, dok povrće lepo ne porumeni, oko desetak minuta.

Smanjite vatru na najnižu postavku, pokrijte poklopcem i ostavite da se dinsta na pari dok ne omekša, još oko deset minuta. Promešajte nekoliko puta.

Uključite za to vreme rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Vratite se povrću. Skinite poklopac i pojačajte vatru, a potom dodajte cimet, slatku mlevenu papriku, kao i pečene paprike, mleveni paradajz i vino. Mešajte sve da se sjedini; dovedite do ključanja, a zatim ponovo smanjite vatru. Ostavite da se krčka oko deset minuta dok se malo ne zgusne, a zatim isključite vatru.

U činiji srednje veličine pomešajte sir sa jajima i mladim lukom i obilno začinite solju i biberom.

Vreme je da složite lazanje. Napravite prvi red kora, iskrojite ih ukoliko je potrebno da lepo pokriju sve pukotine u tepsiji.

Zatim dodajte otprilike polovinu spremljenog povrća i ravnomerno ga rasporedite. Prelijte povrće jednom trećinom mešavine rikote i jednom trećinom mocarela sira. Pospite solju i biberom.

Ponovite ovaj postupak još jednom, a zatim na vrh lazanje istresite preostalu rikotu, mocarelu i sav parmezan.

Stavite pleh u zagrejanu rernu i pecite oko 45 minuta.

Kada su gotove, lazanje bi trebalo da nabubre duž ivica i da dobiju lepu smeđu boju. Ostavite lazanje da odstoje najmanje 25 minuta pre rezanja i serviranja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prepoznatljiv ukus na drugačiji način: Lazanja rolnice koje ćete obožavati

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti