• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Štrudla sa džemom za slatki dan: Recept po kom su naše bake spremale tradicionalnu poslasticu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedan je od omiljenih slatkiša starijim generacijama

  • 0
štrudla, štrudla sa džemom, poslastica, slatkiš Foto: Shutterstock/AS Foodstudio

U kuhinjama naših baka dobro se sećamo poznatih mirisa starih i proverenih poslastica, između ostalog i štrudle. Recept za štrudle je kod svakog poseban, a ovaj u nastavku je jedan od najukusnijih.

Sastojci:

za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 ml kravljeg mleka
  • 30 g šećera
  • 3 kašike ulja
  • 2 jajeta
  • 2 kašike suvog kvasca
  • malo soli

za fil:

  • džem od višanja (ili neki po vašem izboru)

za premazivanje:

  • malo putera
  • malo mleka
  • 1 žumance

Priprema:

Ugrejte mleko i ubacite mu kvasac i šećer, pa ostavite da naraste i da počne da deluje najmanje 15 minuta i to na toplom. U međuvremenu, u drugoj činiji pomešajte brašno, jaja, ulje, so i nadošli kvasac. Zamesite testo dok se sve ne sjedini pa ga podelite na dva dela. Prekrijte krpom i ostavite najmanje 45 minuta da naraste.

Kada prođe ovo vreme, svaki deo istanjite oklagijom što više možete pa obilno namažite džemom. Polako urolajte, a možda nije naodmet da testo, kad ga istanjite, prebacite na krpu kako biste ga lakše urolali. Puter otopite, pa ga spojte sa mlekom i umućenim žumancetom i premažite lepo i obilno obe štrudle, a možete i poprskati nekoliko kapi ulja.

Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni, pa kad se ispeče, poprskajte malo vodom da kora omekša, prekrijte krpom i ostavite da se ohladi.

Kada se štrudle ohlade, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sniker mafin - praznična a zdrava poslastica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti