Štrudla sa džemom za slatki dan: Recept po kom su naše bake spremale tradicionalnu poslasticu
U kuhinjama naših baka dobro se sećamo poznatih mirisa starih i proverenih poslastica, između ostalog i štrudle. Recept za štrudle je kod svakog poseban, a ovaj u nastavku je jedan od najukusnijih.
Sastojci:
za testo:
- 500 g brašna
- 250 ml kravljeg mleka
- 30 g šećera
- 3 kašike ulja
- 2 jajeta
- 2 kašike suvog kvasca
- malo soli
za fil:
- džem od višanja (ili neki po vašem izboru)
za premazivanje:
- malo putera
- malo mleka
- 1 žumance
Priprema:
Ugrejte mleko i ubacite mu kvasac i šećer, pa ostavite da naraste i da počne da deluje najmanje 15 minuta i to na toplom. U međuvremenu, u drugoj činiji pomešajte brašno, jaja, ulje, so i nadošli kvasac. Zamesite testo dok se sve ne sjedini pa ga podelite na dva dela. Prekrijte krpom i ostavite najmanje 45 minuta da naraste.
Kada prođe ovo vreme, svaki deo istanjite oklagijom što više možete pa obilno namažite džemom. Polako urolajte, a možda nije naodmet da testo, kad ga istanjite, prebacite na krpu kako biste ga lakše urolali. Puter otopite, pa ga spojte sa mlekom i umućenim žumancetom i premažite lepo i obilno obe štrudle, a možete i poprskati nekoliko kapi ulja.
Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni, pa kad se ispeče, poprskajte malo vodom da kora omekša, prekrijte krpom i ostavite da se ohladi.
Kada se štrudle ohlade, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Sniker mafin - praznična a zdrava poslastica
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.