• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za medenjake kakav niste probali: Unutra meki kao duša i slatki kao med

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaboravljeni slatkiš koji mnogi vole

  • 0
medenjaci, recept za medenjake, recept Foto: Shutterstock/Letterberry

Dobro poznati medenjaci su možda i zaboravljena poslastica, a svima jedna od omiljenih. Recept za medenjake nimalo nije težak i komplikovan i u nastavku ćete pronaći jedan od boljih, posle kog ćete ove mekane kolačiće poželeti još više.

Sastojci:

za testo:

  • 3 kašike meda
  • 2 kašike putera
  • 2 jaja
  • 100 g smeđeg šećera
  • 500 g pšeničnog brašna
  • 1 kašičica soda bikarbone
  • 1 kašika kakaa

Priprema:

Med i puter otopite ili na pari ili na laganoj temperaturi ringle. Kada se otope i sjedine, ostavite sa strane.

U činiji umutite jaja i šećer dok ne postane penasta smesa. Ukoliko nemate smeđi šećer, može biti i beli. Kada su se puter i med dobro ohladili, ubacite u činiju sa umućenim jajima i ponovo mikserom umutite.

Kada se sve ovo sjedinilo, dodajte sodu bikarbonu, kakao i brašno tek na kraju. Kratko mutite mikserom pa špatulom jer brašno ne valja dugo da se muti. Odložite i špatulu pa rukom zamesite testo, oblikujte ga i zamotajte u providnu foliju i stavite u frižider na najmanje 60 minuta.

Posle ovog vremena, na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom rastanjite testo na nekoliko milimetara debljine, pa modlicama po želji ili koje imate vadite keksiće, odnosno medenjake. Ređajte ih na veći pleh koji ste obložili papirom za pečenje i pecite ih do 10 minuta na 180 stepeni. Procenićete da su gotovi kada počnu da se dignu.

Kada ih izvadite iz rerne, trebalo bi da budu mekani. Možete posuti šećer u prahu ili napraviti neku glazuru, kako vam je volja.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Recept za posne paprike sa heljdom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti