• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za klasičnu punjenu ćurku: Savršen i za početnike i za stare profesionalce

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ništa nije teško ako imate dobar recept

  • 0
Punjena ćurka Foto: Shutterstock

Punjenje ćurke nije tako teško napraviti kao što se čini - potreban vam je samo dobar recept.

A ovakva ćuretina sa nadevom je jednostavna za pravljenje. Odlična je za početnike, ali će je i oni iskusniji smatrati podjednako ukusnom.

Samo se setite da podesite vreme pripreme u odnosu na veličinu ćurke koju spremate.

Sastojci

  • cela ćurka, do 6 kilograma
  • 1 ½ šolje vode
  • 5 kašika putera
  • 1 pakovanje prezle
  • 1 velika kašika suvog biljnog začina
  • 1 šolja seckanog celera
  • ¼ šolje seckanog luka
  • 4 kriške prepečenog belog hleba, iseckanog na kockice
  • so i biber prema ukusu
  • 2 kašike biljnog ulja

Priprema

Zagrejte rernu na 175 stepeni i pripremite termometar za pečenje.

Dobro operite ćurku, uklonite nečistoće i bacite iznutrice, a potom je osušite papirnim ubrusima i stavite u plitku posudu za pečenje.

U šerpi srednje veličine prokuvajte vodu i u njoj rastopite četiri kašike putera, a potom umešajte prezlu i suvi biljni začin, poklopite, sklonite sa ringle i ostavite da odstoji pet minuta.

Dok se nadev odmara, istopite preostalu kašiku putera u srednjem tiganju na srednjoj vatri. Tu dodajte celer i luk, dinstajte i mešajte dok ne omekša, pet do sedam minuta. Zatim povrće dodajte u fil.

Za to vreme tostirajte krutone u rerni i umešajte ih u fil, a potom posolite i pobiberite prema ukusu.

Pažljivo ubacite nadev u unutrašnjost i vratne šupljine ćurke.

Natrljajte spoljašnjost ćuretine biljnim uljem i labavo pokrijte aluminijumskom folijom.

Da biste bili sigurni da će meso ravnomerno da bude spremljeno, pecite ćurku u zagrejanoj rerni sve dok termometar koji ćete da ubodete u najdeblji deo butine ne dostigne temperaturu ok0 85 stepeni, a unutrašnjost nadeva 70 stepeni, što je oko tri i po do četiri sata pečenja.

Potom uklonite foliju i nastavite da pečete ćurku još oko 30 minuta, odnosno dok lepo ne porumeni.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Rolovana ćuretina punjena pršutom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti