• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Salata koja je oborila i Napoleona, omiljena je za novogodišnje proslave: Spremite je za samo 20 minuta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruska salata zapravo nije iz Rusije, a omiljeni je gost naše trpeze u ovo doba godine

  • 0
Ruska salata Foto:Shutterstock

Ruska salata je već godinama "obavezna" za novogodišnje praznike i proslave, a neprevaziđena je i u posnoj varijanti.

Bogat ukus kombinacije povrća, majoneza i mesa ne može da razočara, a lakom receptu za nju je ono čemu se domaćice još više obraduju.

Ipak, iako biste pomislili da je ime odaje, ruska salata zapravo nema veze sa Rusijom, već jedna zanimljiva legenda stoji iza nastanka ove omiljene salate.

Naime, jedna od legendi glasi da je ovu salatu pripremao Anri Olivije, a da je nosila nezvaničan naziv "Napoleonova salata". Ovaj kuvar je spremao hranu čuvnom francuskom vojskovođi, ali pošto je Napoleon po priči mnogo brzo jeo, Anri je morao stalno da izmišlja nova jela. Tako je jednom i pomešao povrće na ovakav način, a salata koju je na brzinu pripremio, oduševila je velikog vojskovođu. Nakon propasti Napoleona, ovaj kuvar je svoje veštine nastavio da širi na dvoru, a svi su bili oduševljeni kada je na stolu zablistala "Napoleonova salata". Danas je ova salata poznata po svom tvorcu, te je u Rusiji znaju kao "salata Olivije", negde kao krompir salata, a negde i kao francuska salata.

Druga legenda se vezuje za kuvara iz Rusije, Lućijana Olivera, koji je napravio ovu salatu. Međutim, njegov blizak saradnik je jednom krišom ukrao recept i pokušao da ga plasira kao sopstveni, nazivajući je "Metropolitan salata". Međutim, brzo su svi prepoznali ukus i to se prijavilo nadležnima, a kada je sam Oliver probao ukradenu verziju, doneo je zaključak da fali jedan sastojak. Vremenom je salata pridobila ime salata Olivije ili Oliver.

Sada kada znamo kako je ova brzinski spremljena salata, brzinski osvojila i naše prostore, hajde da pređemo na recept.

Sastojci za rusku salatu:

  • kesa mešavine povrća, oko 400g
  • 250g šunke
  • 6 kiselih krastavčića
  • 2-3 tvrdo kuvana jaja
  • 300-350g majoneza 

Ako pripremate posnu:

  • 200g kukuruza šećerca umesto jaja
  • 300-350g posnog majoneza

Priprema ruske salate:

U proključalu vodu sipajte odmrznutu mešavinu povrća i kuvajte dok se skroz ne omekša povrće. Znaćete da je gotovo kada lako možete otvoriti zrno graška ili koje ste povrće izabrali.

Iscedite ga i stavite u činiju, a zatim posolite po ukusu.

Dodajte na kockice iseckana jaja i krastavčiće. Ako pripremate posnu varijantu ruske salate, umesto jaja ubacite kukuruz. Ukoliko želite da zbog posne verzije zamenite i šunku, možete dodati tunjevinu.

Postepeno dodajte majonez (običan ili postan) i mešajte, dok ne budete zadovoljni gustinom. Salatu držite u frižideru ili na hlanom.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od najluđih snova može da napravi poslasticu, pa čak i slatku rusku salatu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti