Zlatiborski okrug se diči čuvenom komplet-lepinjom, a evo kako da je napravite: Ukus koji pamte u celom svetu
Ne probati čuvenu komplet-lepinju kada se nađete u okrugu planine Zlatibor veliki je propust. Za ovaj specijalitet se govori da je star mnogo decenija i da osvaja srca još od Drugog svetskog rata, ako ne i ranije.
Nekada poznata kao Šuljagina lepinja, po pekaru iz Užica, koji je prvi napravio pravu "mućkalicu" u jednom komadu lepinje, danas je ovo jelo omiljeno turistima Srbije, ali i strancima koji posećuju ovaj predeo. Srpska komplet-lepinja sada je i zvanično krunisana kraljica jer ju je čuveni agazin "TastAtlas" proglasio za najbolji doručak na svetu u 2023. godini.
Recept za ovu lepinju je veoma jednostavan, a sigurno ćete sve oduševiti, kada im servirate fantastičan ukus domaćih proizvoda. Recept koji smo vam pripremili je za jednu osobu, tačnije jednu lepinju.
Sastojci za komplet lepinju:
- lepinja (jedan komad po osobi)
- 50 g kajmaka
- 1 jaje
- pretop
Priprema komplet-lepinje:
Lepinju isecite horizontalno, tako da dobijete gornji deo koji izgleda poput poklopca.
U dno lepinje stavite kajmak i jaje i pomešajte ih u samoj lepinji.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i u zagrejanu rernu ubacite samo punjeno dno lepinje, bez poklopca. Pecite je nekoliko minuta, tačnije, dok se jaje ne zapeče.
Zatim izvadite lepinju iz rerne i prelijte jaje i kajmak pretopom. Pretop možete nabaviti u svakoj pečenjari, jer je to mast koja ostaje, tačnije sliva se, nakon pečenja svinje.
Kada prelijete po želji, preklopite lepinju i blago pritisnite da i poklopac malo upije pretopa.
Tako zaklopljenu je vratite u rernu da se dopeče ili dogreje do dva minuta.
Ukoliko želite, možete preko jaja i kajmaka dodati i sušene pršute, koja će dodati do vašoj lepinji.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Recept za posne paprike sa heljdom
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.