
3 recepta za česnice iz različitih krajeva Srbije
Recept za božićnu česnicu je često predmet rasprava. Kako se različito pravi u više krajeva Srbije, tako se i ovaj obredni kolač često nađe na meti teme čija je česnica "prava".
Jedno je sigurno, sve česnice imaju podjednaku simboliku i namenu - da okupe porodicu i prijatelje u proslavi najvećeg pravoslavnog praznika Božića.
U to ime predstavljamo vam tri različita recepta, u čast raznolikosti naše divne zemlje u kojoj se česnice spremaju.

Starinska česnica
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 2 kašike masti
- so
- mlaka voda
Priprema:
Stavite u posudu kilogram brašna i dodajte mast.
Potom posolite i nalijte mlakom vodom.
Zamesite testo da ne bude ni suviše mekano, ni suviše tvrdo i dobro ga izmesite, dok ne počnu da se pojavljuju mehurići.
Pokrijte smesu i ostavite je da odmori pola sata.
Oblikujte pogaču i ubacite u testo na razna mesta novčić, grančicu badnjaka, pasulj ili žito, i dobro ih prekrijte da ostanu sakriveni.
Podmažite pleh, stavite pogaču i ukrasite je po želji. Možete da je išarate ubodima grančice ili da pravite posebnu dekoraciju od malo trvđe zamešenog testa od brašna i vode koje može da se oblikuje. Takođe možete i da napravite pletenicu i ukrasite obod česnice.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite česnicu oko deset minuta, a potom smanjite temperaturu na 170 stepeni i nastavite da pečete dok ne bude gotova, odnosno dok čačkalica ubodena u sredinu pogače ne izađe suva.

Kukuruzna česnica
Sastojci:
- 450 g kukuruznog brašna
- 450 ml kisele vode ili mlake obične vode
- 50 ml ulja ili masti
- 1 kašičica soli
- 1 kesica prašna za pecivo ili pola kašičice sode bikarbone
- oko 100 g belog brašna
Priprema:
Pripremite duboku posudu i u nju sipajte brašno, prašak za pecivo i 1 kašičicu soli.
Postepeno u brašno dosipajte kiselu vodu, a potom dodajte ulje i sve dobro izmešajte sa varjačom.
Podmažite okruglu tepsiju ili stavite papir za čenje i prespite smesu u nju.
Vlažnim rukama oblikujte česnicu i pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta na 200 stepeni, odnosno dok ne porumeni.

Vojvođanska slatka česnica
Sastojci:
- 300 g tankih kora za pitu
- 500 g mlevenih oraha
- 200 g suvog grožđa
- 300 g rastopljenog meda
- 100 g šećera
- 150 g rastopljenog margarina
- 25 g margarina za premazivanje tepsije
Priprema
Premažite tepsiju margarinom i stavite papir za pečenje.
Natopite suvo grožđe sa vrelom vodom i pustite da nabubri, a potom ga ocedite.
Otopite med na laganoj vatri i održavajte ga u tečnom stanju. Isto uradite i sa margarinom.
U posebnoj činiji pripremite mlevene orahe, u drugoj šećer.
Kupovne kore izrežite na meru tepsije koju korisite, najbolje da budu dimezija oko 20 puta 30 centimetra.
U tepsiju stavite prvu koru, prelijte je sa margarinom, pospite sa tri kašike mlevenih oraha i pola kašike šećera. Pospite malo suvog grožđa i prelijte sa dve kašike otopljenog meda.
Stavite narednu koru i lagano pritisnute, i ponovite ceo postupak ređanja sastojaka sve dok ne potrošite sve osim tri kore sa kojima ćete da prekrijete česnicu.
Kada budete negde pri sredini, sakrijte u česnici novčić koji ste predhodno iskuvali.
Poslednje tri kore ređajte tako što ćete prvu preliki sa malo margarina, posuti malo šećera i meda na nju, staviti narednu i ponoviti isti postupak, a potom preklopiti i poslenju i preliti samo sa preostalim deolom dobro pomešanog margarina i meda.
Stavite česnicu da se peče na 190 stepeni oko 15 minuta, a potom smanjite temperaturu na 160 i pecite oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.
Pečenu česnicu, dok je još u tepsiji prekrite sa folijom i ostavite da se ohladi. Isecite je na kocke, poput baklave.
Prijatno!
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Božićna trpeza ne postoji bez nje: Česnicu ćete lako napraviti ako pratite ovaj recept
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.