• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Recept za medovik: Spremite tradicionalnu rusku tortu sa medom

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Starinski kolač božanstvenog ukusa

  • 2
Medovik, torta Foto: Shutterstock

Iako bi po izgledu rekli da deluje kao veoma komlikovana torta, "medovik" je stari ruski recept za slatkiš koja se veoma jednostavno priprema.

Ovaj kolač se sastoji od više bogatih kora od med, premazane kremastim filom koja je našla svoje obožavaoce širom sveta, izvan granica njegove postojbine u Rusiji.

Ukoliko već niste imali priliku da je jedete, ova torta će brzo postati jedna od najdražih poslastica u vašem meniju.

Sastojci: 

za kore:

  • 100 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 2 kašike meda
  • 2 jajeta
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 450 g brašna

za fil:

  • 300 g maslaca
  • 400 g  kondenzovanog mleka (manja konzerva)

Priprema:

Da biste napravili karamel za medovik potrebno je stavite u dublju posudu neotvorenu konzervu kondezovanog mleka i kuvati je oko tri sata, tako što ćete da pazite da je stalno prekrivena vodom. Obavezno je ostavite da se sasvim ohladi pre nego što je otvorite.

U međuvremenu pripremajte kore. Stavite maslac, med i šećer u posebnu posudu nad šerpom u kojoj kjuča voda, dobro mešajte i kuvajte na par deset minuta. Dodajte sodu bikarbonu i mešajte još jedan minuta.

Sklonite posudu sa pare i ručno umešajte jaja u smesu, a potom dodajte 300 g brašna i promešajte. Smesu ostaviti u frižider oko pola sata dok se skroz ne ohladi.

U ohlađenu kašastu smesu postepeno dodajte ostatke brašna i mešajte mikserom sa dodatkom za testo, dok ne dobijete srednje meko i glatko testo. Testo podelite u devet identičnih loptica i razvucite ih u identične krugove, prečnika oko 20 centimetra.

Svaku koru ispecite u predhodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko svega četiri minuta, odnosno dok blago ne porumeni.

Pređite na pravljenje fila. Umutite mikserom maslac "na penasto", tako što ćete postepeno dodavati karamel u njega i potom ostaviti fil da se stegne u frižider.

Na svaku koru nanesite punu kašiku fila, razmažite i pospite ravnomerno sa dve kašike mlevanih oraha. Od 100 grama samlevenih oraha odvojite dve kašike koje ćete naknadno pomešati sa mrvicama od testa koje otpadne od korica i iskoristiti ih za dekoraciju.

Ostavite tortu da odstoji najmanje 24 sata na hladnom mestu pre služenja.

Prijatno! 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zdravi rafaelo i snikers za samo 5 minuta? Moguće je!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ccc

    19. januar 2024. | 14:34

    Ma ja sam luda da kuvam mleko tri sata ...neka hvala

    Podelite komentar