• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Takosi na srpski način: Pripremite pravo iznenađenje porodici

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kad se Meksiko nađe u srpskom frižideru...

  • 0
Takosi, Takos Foto: Shutterstock

Meksička kuhinja je jedna od najpoznatijih u svetu, a ono što nas povezuje sa njom jeste ljubav prema dobro pripremljenom mesu, kao i dodavanje raznih začina jelima, najčešće ljutih.

U znak tih malih, ali dobrih sličnosti, predstavljamo vam recept za takose - na srpski način!

Ovaj način pripreme je tu da pokaže širinu načina spremanja ovog ukusnog jela, tačnije da vam pokaže da takosi mogu, ali ne moraju biti "nauka" za pripremu u našoj kuhinji. Naravno, uvek je lepo isprobati tradicionalne recepte jedne zemlje, ali ovoga puta meksički specijalitet pripremamo sa našim domaćim sastojcima.

Sastojci za domaće takose:

  • 4 tortilje
  • 200 g mlevenog junećeg mesa ili mešanog
  • glavica crnog luka isečenog na kockice
  • 250 ml soka od paradajza
  • 2 srednje šargarepe, sečene na kockice
  • kašičica tucane paprike
  • bosiljak
  • biber
  • so
  • ljuta papričica, po želji

Priprema domaćih takosa:

Zagrejte ulje u šerpi na srednjoj vatri i stavite da se luk i šargarepa zajedno dinstaju.

Kada dobiju lepu braonkastu boju, ubacite meso. Dobro varjačom izmešajte sve, da ne bi bilo većih komada mesa. Dodajte malo vode.

Nakon nekoliko minuta prženja, dodajte sok od paradajza, ali postepeno uz mešanje. Proverite da sok od paradajza nema neke neiseckane komade paradajza.

Dodajte još malo vode ako je potrebno, stavite poklopac i ostavite da se krčka uz povremeno mešanje.

Pred kraj dodajte tucanu papriku i promešajte. Ako ste ljubitelj ljutog, dodajte iseckanu ljutu papričicu i promešajte.

Posolite i dodajte malo bibera.

Sklonite šerpu sa vatre i za kraj dodajte malo seckanog bosiljka za aromu.

Ukoliko ste kupili velike tortilje, možete uzeti srednju činiju i iseći ih na manje tortilje.

Postoji nekoliko načina podrevanja tortilje. Možete ih podrejati u tiganju, bez dodavanja ulja ili ih oboriti na žicu rerne. Budite na operzu, ako ih podgrevate u rerni na žici, imate svega 20-ak sekundi kada ih izvadite, dok ne postanu hrskave. U tiganju to ide nešto sporije.

Tortilje oblikujete poput korpica, a sada je na redu da ih napunite. Stavite kašiku do dve mlevenog mesa, pa ajvar preko.

Uvek možete dodavati još sastojaka, koji bi se dobro uklopili.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela i sjajna, zasitna salata sa piletinom i kinoom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti