![španski vetar, torta španski vetar, španski vetar recept, recept, torta španski vetar, torta španski vetar, španski vetar recept, recept, torta](https://xdn.tf.rs/2024/01/23/shutterstock1717705804-670x447.jpg)
Španski vetar je tradicionalna, hladna torta čiji će istančan ukus ispuniti vaša nepca
Uvek su u vrhu omiljenih poslastica, kada su veća slavlja, one tradicionalne. Jedna od tih poslastica je i torta španski vetar, čiji je recept zaista zahvalan i nije komplikovan.
Sastojci za španski vetar:
za koru:
- 7 belanaca
- 400 g šećera
- 1 kašika belog sirćeta
- prstohvat soli
Za glazuru i punjenje:
- 3 kesice šlaga
- 450 ml mleka + 400 ml mleka
- 4 kašike brašna
- 7 žumanaca
- 140 g šećera
- 250 g putera
- 200 g mlevenih oraha
Priprema španskog vetra:
U činiji umutite belanca sa malo soli, pa kada smesa postane penasta postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite. Dodajte nekoliko kapi sirćeta i mutite dok se ne sjedini.
Pleh u kom ćete peći koru obložite papirom za pečenje sipajte polovinu smese i poravnajte. U zavisnosti koliki pleh planirate da upotrebite, možete uzeti dva ista pleha i istovremeno ispeći dve kore. Pecite koru oko 30 minuta na 150 stepeni, pa smanjite na 130 stepeni i sušite koru još pola sata.
U većoj činiji pomešajte 450 ml mleka i šlag pa mutite mikserom. Kada se dobro umuti, stavite u frižider na hlađenje.
U drugoj činiji pomešajte kašiku brašna sa 400 ml mleka ali ga postepeno dodajte brašnu da ne bi ostale mrvice. Mutite dok se sve ne sjedini i ostavite po strani.
Ponovo uzmite manju činiju i umutite žumanca. U lonac sipajte vodu, sačekajte da voda provri pa stavite na paru da se kuvaju žumanca. Uz neprekidno mešanje, dodajte šećer. Kada se sjedine i počne smesa da se odvaja od zidova dodajte postepeno smesu do mleka i brašna. Slobodno možete povećati temperaturu ringle i ne prestajte sa mešanjem. Trebalo bi da dostigne gustinu puding, pa kada se to desi, sklonite sa strane da se ohladi 10 minuta.
U manji lonac ubacite puter koji je bio na somboj temperaturi, umutite ga i stavite u frižider na hlađenje na 10 minuta. Potom u njega dodajte ohlađen šlag i mutite dok se ne sjedini. Tu smesu podelite na dva dela i ponovo ohladite u frižideru.
U jednu polovinu dodajte mlevene orahe i promešajte špatulom dok se ne sjedini i ponovo držite u frižideru.
Na tacni na kojoj će biti torta, stavite jednu koru, pa polovinu fila, pa drugu koru i drugu polovinu fila. Kada sve izravnate, preko cele torte stavite glazuru (šlag iz frižidera) i lepo je izravnajte.
Možete tortu na kraju ukrasiti seckanim ili mlevenim orasima ili rendanom čokoladom. Držite je u frižideru najmanje dva sata pre nego što je poslužite, a najbolje preko noći.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Mini mafini od samo 5 sastojaka: Recept za zdravi dezert
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.