
Recept za grašak sa junetinom: Mekano meso, savršena zaprška i ukus detinjstva
Domaći i tradicioalni recepti za jela koja pamtimo još iz detinjstva nikada neće zastareti.
Jedno od takvih jela sigurno je i grašak. Iako svako nekako drugačije pamti njegovu aromu i pripremu, njegov ukus ostaje odličan!
Sastojci za grašak sa junetinom:
- 300 g junećeg mesa
- 450 g graška, jedna cela kesa zamrznutog graška
- dve srednje šargarepe
- glavica crnog luka
- biber
- so
- 2 kašičice začinske paprike
- brašno
- ulje
Priprema gaška sa junetinom:
Za početak isecite meso na kocke i stavite da se kuva. Na ovaj način ga pripremate za dalje kuvanje.
Ostavite da se krčka dodatnih pet minuta nakon što voda provri, a zatim ga izvadite i usitnite dodatno. Možete ga preseći još napola, samo radi lakše i lepše pripreme kasnije.
Pobrinite se da grašak bude sasvim odleđen, ako pripremate onaj iz kese.
Izaberite šerpu u kojoj spremate supu i u njoj zagrejte ulje. Stavite luk da se izdinsta.
Za to vreme isecite šargarepu na kockice i dodajte ih luku.
Ubrzo potom dodaćete meso, koje ćete uz konstantno mešanje pržiti par minuta, kako bi upilo ukuse. Onda dodajte vodu i izdinstajte meso.
Dodajte so i biber.
Grašak dodajete uz dolivanje malo vode, ako je potrebno, kako bi se i on malo izdinstao. Kada omekša grašak, omekšalo je i meso. Zarad ukusa i arome možete po želji dodati list lovora ili neko začinsko bilje
Dodajte uvek pomalo vode, da meso i grašak budu uvek skoro prekriveni vodom. To možete sami odrediti u zavisnosti od toga kakvu gustinu želite.
U šerpici sa strane zagrejte malo ulja, dodajte brašno i začinsku papriku i dolivajte malo pomalo vode. Tačnije, napravite zapršku.
Mešajte dok se grudvice ne razbiju i dodajte grašku.
Preklopite da se krčka još nekoliko minuta.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.