• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spremite najelegantniji čoko-desert: Saher tortu će vaša nepca dugo pamtiti

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept po "bečkoj školi" koji obećava

  • 0
saher torta Foto: Unsplash

Saher torta, jedna od najpoznatijih i najomiljenijih poslastica svetske kuhinje, sinonim je za luksuz i raskošan ukus čokolade, a možete je napraviti sami i to veoma lako.

Recept za ovu tortu treba biti takav da se napravi savršeni balans između čokoladne, suvlje kore i marmelade. Upravo takva priprema vas očekuje u ovom receptu za tortu koja osvaja srca od 19. veka.

Sastojci za Saher tortu:

Za koru:

  • 200g crne čokolade
  • 200g putera
  • 200g šećera
  • 6 jaja
  • 150g brašna
  • 100g marmelade od kajsije

Za fil:

  • 200g crne čokolade
  • 200ml slatke pavlake
  • 100g putera
  • 100g marmelade od kajsije

Za glazuru:

  • 100g crne čokolade
  • 50ml slatke pavlake

Priprema Saher torte:

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Pripremite kalup za tortu srednje veličine i obložite dno papirom za pečenje, te ga premažite puterom.

Prvo pripremate koru. Otopite čokoladu i puter na pari. U drugoj posudi, umutite jaja sa šećerom dok ne postane penasta struktura. Lagano umešajte otopljenu čokoladu i puter, a zatim postepeno dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte marmeladu, bez komadića voća i ponovo mešajte.

Uljite smesu u pripremljeni kalup i pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta. Izvadite koru i ostavite da se potpuno ohladi.

Na redu je fil.

Otopite čokoladu i puter na pari, zatim dodajte slatku pavlaku i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. U to dodajte marmeladu.  Ostavite fil da se malo ohladi.

Premažite ohlađenu koru pripremljenim filom, ravnomerno rasporedite po površini. Ostavite tortu u frižideru da se fil stegne, otprilike do dva sata.

Za glazuru treba da otopite čokoladu i slatku pavlaku na pari, dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se malo ohladi.

Izvadite tortu iz frižidera i prelijte je pripremljenom glazurom. Vratite tortu u frižider da se glazura stegne, najbolje je ostaviti je preko noći.

Poslužite uz kafu i uživajte u savršenoj Saher torti.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dezert gotov za 10 minuta: Od starih banana do sočnog kolača

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti