• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proja sa severa Banata: Prava gurmanska poslastica širom Srbije sprema se na različite načine

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naše bake su ove sastojke uvek imale u kući

  • 0
proja Foto: Shutterstock

Naša kuhinja postaje sve popularnija u svetu, a tome svedoči i činjenica da je srpska proja na listi 50 najboljih hlebova na svetu. CNN-ova lista je opisuje kao "omiljenog pratioca gulaša".

Za pripremu proje je najbolje da brašno bude krupno mleveno, a ona koja je napravljena od brašna sa vodeničnog kamena mnogo ukusna od one koja se pravi od industrijski obrađenog brašna. Iako većina domaćica ima recept po kom u proju idu samo krupno mleveno kukuruzno brašno, so i voda, varijacije na temu ovog specijaliteta preovladale su u kuhinjama širom Srbije.

Milica Krstonošić, domaćica iz Kikinde za RTV objašnjava kako se ona pravi na severu Banata.

- Stavlja se kukuruzni griz, obično brašno, brašno za pecivo, soda-bikarbona, so - i sve se to izmeša, a potom se dodaju kisela voda i ulje. Postupak je vrlo jednostavan, sastojci se izmešaju, posle se stave u modle i to je to. Nema puno mudrosti, a verovatno se tako i ranije pravilo, jer su naše bake te sastojke uvek imale u kući - objasnila je Milica.

- Meni je žao što nikada nisam upoznala svoju baku, da bih imala originalan recept za proju, jer je ona to pravila verovatno drugačije. Danas je recept malo modifikovan, jeste lepo i ukusno, ali mislim da je ranije hrana bila zdravija - kaže Milena Pavlov iz Poljoprivrednog gazdinstva ''Pavlov'', kako piše RTV.

Nekada je proja bila omražena, jer se kukuruzno brašno pretežno koristilo zbog nemaštine, ali danas ona uživa status zdrave, domaće hrane.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo 'leba, masti i aleve paprike, a osladili se i salčićima: Ništa bez prave domaće hrane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti