• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spremite zelenu boraniju u sosu od paradajza na italijanski način

Vreme čitanja: oko 1 min.

Savršeno jelo i kao prilog i kao salata, a može da se servira i kao glavno jelo u ove posne dane

  • 0
Boranija u sosu od paradajza Foto: Shutterstock

Superukusan i jednostavan italijanski recept za zelenu boraniju serviranu u jednostavnom sosu od paradajza promeniće vaš redovan meni.

Ovaj lagani italijanski prilog kojeg potiče iz Firence, a Italijani ga nazivaju "fagiolini umido", sprema se za veoma kratko vreme i savršen je i kao prilog i kao salata, a može da se servira i kao glavno jelo u posne dane.

Priprema je izuzetno laka i ne zahteva više od 30 minuta vašeg vremena, a toliko je jednostavan način da dodate ukus često nezasluženo omraženoj boraniji.

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 450 g zelene boranije (sveže ili zaleđene)
  • 450 g (tetrapak) pasiranog paradajza
  • 1 luk srednje veličine, iseckan na šira rebra
  • 2 čena belog luka, narezana
  • 1 kašičica crvene tucane paprike
  • 1 šoljica vode
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • sol i biber, po ukusu
  • 4-5 iseckanih listova bosiljka za ukras (opciono)

Priprema:

Ukoliko koristite svežu boraniju, očistite je od peteljki, dobro operite i blanširajte ključaloj i posoljenoj vodi oko tri do četiri minuta. Ocedite i ostavite sa strane. Ukoliko koristite zamrznutu boraniju, ostavite je malo da odstoji i da se otopi.

U veliki tiganj dodajte maslinovo ulje i ugrejte ga, a potom izručite crni i beli luk i dinstajte samo da omekša, nikako da splasne, ne duže od nekoliko minuta.

Dok pirjate luk, začinite ga ljuspicama crvene paprike i drugim začinima, pa potom uspite boraniju.

Dodajte paradajz iz tetrapaka i pola šolje vode. Poklopite tiganj i uz povremeno mešanje dinstajte povrće dok skoro sva tečnost ne uvri, oko deset minuta, odnosno dok boranija ne smekša.

Ukoliko volite baš italijanski šmek, poslužite ukrašeno bosiljkom. Kako je ovako spremljena boranija dobro začinjena, kiselkasta od paradajza i ljutkasta od tucane paprike, idealno ide uz pirinač, kuvani krompir, ili čak palentu.

Prijatno! 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pršutijada u Mačkatu: Proizvođači ponosni na nagrađene komade mesa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti