Perece za celu porodicu: Spolja hrskave, a unutra meke kao duša
Testo i pekarski proizvodi su uglavnom usputna opcija na putu do posla. Razne su mogućnosti čime možemo da utolimo glad ujutru, a perece su jedna od njih.
Recept za perece koje možete i sami napraviti zavoleće i oni najmlađi.
Sastojci za perece:
- 800 g brašna
- 1 kašičica šećera
- 1 kesica kvasca
- 1 kašičica soli
- 200 ml toplog mleka
- 300 ml tople vode
- 2 kašike ulja
- 1 jaje
za preliv:
- 3 kašike brašna
- 1 kašičica soli
- hladna voda
Priprema pereca:
Mlako mleko i vodu pomešajte, pa im dodajte kvasac, šećer i kašičicu brašna. Sjedinite i ostavite 10 minuta sa strane da se kvasac aktivira.
U drugoj, većoj činiji pomešajte brašno i so, pa aktivirani kvasac ubacite u činiju sa brašnom. Rukom dobro zamesite testo, bolje nego mikserom. Tek na kraju dodajte ulje pa razradite testo da se sjedini. Pokrijte ga krpom i ostavite oko pola sata da odstoji.
Za to vreme pomešajte so i brašno i polako dodajte hladnu vodu uz stalno mešanje. Gustina bi trebalo da bude kao kada pravite palačinke.
Odstojalo testo premesite i podelite na jednake jufkice, po vašoj želji. Od tih jufkica pravite dugačke valjke koje treba da zamotate u oblik perece.
Oblikovane perece poređajte u pleh i premažite ih umućenim jajetom. Pecite ih na 200 stepeni oko 15 minuta sve dok ne porumene.
Kada ih izvadite iz rerne, prelijte ih prelivom od brašna i vratite da se zapeku još najviše tri minuta.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Recept za najukusniji doručak: Pogačice sa mesom zbog kojih ćete zaboraviti na pekaru
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.