• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Perece za celu porodicu: Spolja hrskave, a unutra meke kao duša

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Idealne su za doručak, ali i za večeru

  • 0
perece, pecivo Foto: Shutterstock/Brent Hofacker

Testo i pekarski proizvodi su uglavnom usputna opcija na putu do posla. Razne su mogućnosti čime možemo da utolimo glad ujutru, a perece su jedna od njih.

Recept za perece koje možete i sami napraviti zavoleće i oni najmlađi.

Sastojci za perece:

  • 800 g brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml toplog mleka
  • 300 ml tople vode
  • 2 kašike ulja
  • 1 jaje

za preliv:

  • 3 kašike brašna
  • 1 kašičica soli
  • hladna voda

Priprema pereca:

Mlako mleko i vodu pomešajte, pa im dodajte kvasac, šećer i kašičicu brašna. Sjedinite i ostavite 10 minuta sa strane da se kvasac aktivira.

U drugoj, većoj činiji pomešajte brašno i so, pa aktivirani kvasac ubacite u činiju sa brašnom. Rukom dobro zamesite testo, bolje nego mikserom. Tek na kraju dodajte ulje pa razradite testo da se sjedini. Pokrijte ga krpom i ostavite oko pola sata da odstoji.

Za to vreme pomešajte so i brašno i polako dodajte hladnu vodu uz stalno mešanje. Gustina bi trebalo da bude kao kada pravite palačinke.

Odstojalo testo premesite i podelite na jednake jufkice, po vašoj želji. Od tih jufkica pravite dugačke valjke koje treba da zamotate u oblik perece.

Oblikovane perece poređajte u pleh i premažite ih umućenim jajetom. Pecite ih na 200 stepeni oko 15 minuta sve dok ne porumene.

Kada ih izvadite iz rerne, prelijte ih prelivom od brašna i vratite da se zapeku još najviše tri minuta.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Recept za najukusniji doručak: Pogačice sa mesom zbog kojih ćete zaboraviti na pekaru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti