Palačinke od krompira: Nemački recept za dobar početak dana

 
M. M.
M. M.
 
  • 0

Divno hrskave i ukusne, ove autentične nemačke palačinke od krompira (Kartoffelpuffer) zabavne su za pravljenje i još ukusnije za jelo.

One nisu samo omiljen recept koji se pravi u nemačkim domovima, već su veoma popularne i kao ulična hrana koja se služi na lokalnim događajima, karnevalima i pijacama.

Mogu biti slatke ili slane u zavisnosti od preliva koje odaberete ili sa čime ih servirate. Najčešće se poslužuju sa sosom od jabuke ili drugim voćnim kompotom i/ili posipaju šećerom u prahu, ali se veoma ukusne i sa jogurtom i drugim mlečnim prelivima, naročito ako su kombinovanim sa začinskim biljem.

Sastojci: 

  • 1 kg krompira, oljuštenog i veoma sitno izrendan
  • 1 mali luk, veoma sitno iseckan
  • 2 velika jajeta
  • 50 g višenamenskog brašna
  • 1 kašičica soli
  • ulje za prženje

Priprema: 

Očistite, oljuštite i narendajte krompir. Temeljno iscedite tečnost.

Tako pripremljen krompir stavite u činiju srednje veličine sa sitno iseckanim lukom, jajima, brašnom i solju.  Rukama umešajte smesu, pa ukoliko vam se čini da je potrebno, dodajte još brašna.

Ne ostavljajte mešavinu da stoji dugo pre upotrebe, upotrebite je odmah.

Zagrejte nekoliko kašika ulja u nelepljivom tiganju na srednje jakoj vatri i stavite oko pola šolje smese u vrući tiganj i poravnajte u deblje palačinke (poput američkih) zadnjom stranom kašike.

Pržite sa obe strane tri do pet minuta dok "kartoffelpuffer" ne porumeni. Izvadite ih na kratko na papirne ubruse da upiju višak masnoće.

Poslužite toplo uz sos od jabuka, voćni kompot ili šećer u prahu. Ako ste više za slani dourčak, poslužite sa jogurtom ili krem sirom.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ravioli od kojih pamet staje: Ovako nešto do sada niste probali

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti