• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Turska jela s povrćem koja ćete obožavati: Možda su najpoznatiji po kebabu, ali ovo morate da probate

M. M.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Hrana ove evroazijske zemlje je izuzetno bogata i raznolika u velikoj meri zahvaljujući njenom pejzažu

  • 0
Turska jela Foto-kolaž: Shutterstock

Turska je možda poznata po svojim ćevapima, čuvenim kebabima, ali ovo popularno jelo je samo vrh ledenog brega kada je turska internacionalna kuhinja u pitanju.

Kako pokriva preko 450.000 kvadratnih kilometara, hrana ove evroazijske zemlje je izuzetno bogata i raznolika u velikoj meri zahvaljujući njenom pejzažu.

Visoravni i ravnice plodnog tla koje su formirali sada ugašeni vulkani, planine prekrivene snegom i brze reke predstavljaju sjajnu podlogu za bogatu i raznoliku trpezu.

A hrana! Ona uključuje jela na bazi maslinovog ulja sa obale Sredozemnog mora, krepka peciva iz centralne Anadolije, suptilne začinjene ukuse sa istoka i jugoistoka, i to je samo za početak.

Tradicionalna turska hrana se manje oslanja na začine, a više na ukusne i sveže sastojke koji su uvaljane, mešani, oblikovane i kuvani do savršenstva sa pažnjom, posvećenošću i strašću.

U stvari, Turci toliko vole svoju hranu da čak pišu pesme o njoj: "Domates, biber, patlican" anatolske rok zvezde Barisa Mancoa u prevodu znači "Paradajz, biber, patlidžan".

Protkana zemljom, istorijom, osvajanjima i kulturom, turska hrana je neprevaziđena. A mi vam danas predstavljamo tri vrhunska jela isključivo od povrća koja se nalaze skoro svakodnevno na trpezi običnog naroda.

Kısır (Bulgur salata) 

Turska jela Foto: Shutterstock

Kısır je klasična turska salata napravljena od tanke bulgur pšenice, paradajza, nane, belog luka, peršuna i limunovog soka ili melase od nara. Pahuljice crvene paprike se često dodaju u salatu kako bi bila začinjenija. Limunov sok se obično koristi u severozapadnoj Turskoj, dok se melasa od nara češće koristi na jugoistoku zemlje.

Salata je idealna za bife i meze, ali se često koristi i kao prilog raznim mesnim jelima sa roštilja. Tradicionalno se služi hladno ili na sobnoj temperaturi.

Sastojci: 

  • 450 g finog bulgura
  • 1 kašičica soli
  • 600 ml vode, vruće
  • 1 srednji luk, naseckan
  • 2 kašičice pahuljica crvene paprike
  • ½ kašičice kima, opciono
  • 1 kašika paste od crvene paprike
  • 7-8 mladog luka, sitno iseckanog
  • ½ veze peršuna, sitno iseckanog
  • ½ veze kopra, sitno iseckanog
  • 3 srednja paradajza, iseckana na male kockice
  • 4-5 dugih zelenih paprika, iseckanih na sitne komade
  • 100 ml (1/3 šolje + 1 kašika + 1 kašičica) maslinovog ulja
  • 2 limuna, sok
  • 1 zelena salata, isprana i podeljeni listovi

Priprema: 

Prelijte bulgur u činiji sa 600 ml vrele vode i posolite, promešajte, pokrijte poklopcem i ostavite da odstoji 15 minuta.

Kada bulgur nabubri, dodajte naseckani luk, ljuspice crvene paprike, kim i pastu od crvene paprike, pa lagano promešajte.

Dodajte mladi luk, peršun, kopar, paradajz i zelenu papriku. Zatim dodajte maslinovo ulje i limunov sok, i opet promešajte.

Prebacite na tanjir za serviranje i poslužite sa ispranim listovima zelene salate ili kuvanim listovima kupusa.

Ezogelin corbasi (Ezogelina čorba) 

Turska jela Foto: Shutterstock

Odličan primer turske regionalne kuhinje, Ezogelin corbasi je izdašna supa sa ukusom mente napravljena od crvenog sočiva, bulgura, paste od bibera i raznih turskih začina. Poreklo ovog klasične turske čorbe pripisuje se nesrećno udatoj ženi po imenu Ezo koja je živela u selu Dokuzjol u blizini Gaziantepa početkom 20. veka.

Veruje se da je Ezo pravila ovu supu u očajničkom pokušaju da pridobije hladno srce svoje svekrve. Ezoina priča je često prikazivana u filmovima i oplakivana u narodnim pesmama, a njeno ime još uvek živi u ovom ukusnom jelu.

Danas, osim što se služi kao toplo predjelo ili čak kao doručak, Ezogelin corbasi se tradicionalno priprema kao hrana za dušu budućim mladim nevestama kako bi ih podržao na bračnom putovanju koje im predstoji.

Sastojci:

  • 1/4 šolje crvenog sočiva,
  • 1/4 šolje pirinča,
  • 1/4 šolje bulgura,
  • 1 glavica luka srednje veličine,
  • 1 kašika paradajz paste,
  • 1 kašičica paprike,
  • 1 kašika putera,
  • 1 kašika ulja,
  • 6-7 čaša vode,
  • 1 kašičica brašna,
  • so,
  • nana,
  • timijan

Priprema:

U šerpu staviti puter i ulje i zagrejati, zatim dodajte sitno seckani crni luk i pržiti dok ne omekša.

Potom dodajte paradajz pastu, papriku i brašno i pržite nekoliko minuta.

Dospite vodu i dobro promešajte, a kada voda provri dodajte sočivo, bulgur i pirinač i kuvajte sve sa zatvorenim poklopcem na laganoj vatri dok ne omekšaju.

Ukoliko je previše gusto, dodajte ključale vode dok ne dobijete željenu konzistenciju.

Posolite, dodajte nanu i timijan, promešajte i sklonite sa ringle.

Imam baiildi (Punjeni patlidžan)

Turska jela Foto: Shutterstock

Imam baiildi (u prevodu "Imam se onesvestio") je tursko jelo koje se sastoji od patlidžana isečenih na polutke tako da liče na dugačke kanue, napunje sa kombinacijom luka, crvene paprike, belog luka i paradajza.

Jelo je aromatizovano origanom, kimom, paprikom i limunovim sokom, dok su sastojci za fil dinstani u izdašnim količinama maslinovog ulja.

Obično se peče u rerni, a kada je gotov, imam baiildi se može poslužiti topao, na sobnoj temperaturi ili hladan. Ali uvek savršen sa  čašom jogurta.

Sastojci:

  • 2 velika patlidžana
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 1 crni luk
  • 4 velika čena belog luka
  • 4 velika paradajza
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1 kašičica slatke dimljene paprike
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašičica paradajz pirea
  • šaka svežeg peršuna ili mente
  • so i crni biber, po ukusu

Priprema: 

Zagrejte rernu na 150 stepeni .

Operite patlidžan i presecite na pola. Zarežite malo "meso" patlidžana na poprečnom otvoru, ali tako da ne probijete kožu sa druge strane. Utrljajte veliku količinu soli u "meso" i ostavite sa strane.

Odmerite maslinovo ulje u šoljicu ili bokal i držite ga pored šporeta. Sipajte malo u veliki tiganj i ostavite da se zagreje na jakoj vatri.

Pržite patlidžan, radeći u serijama i po potrebi dodajući još malo ulja dok izloženo "meso" ne porumeni. Dok ih vadite iz tepsije, stavite ih isečenom stranom nagore u posudu u kojoj ćete ih peći u rerni.

Smanjite vatru na srednju temperaturu i dodajte luk, tanko isečen na polumesece, zajedno sa još malo ulja i prstohvatom soli. Pržite oko pet do šest minuta, dok ne omekšaju i tek počnu da dobijaju boje.

Sitno isecite beli luk pre nego što ga dodate u tiganj i pržite još nekoliko minuta dok ne omekša i ne pusti aromu.

Narežite na kockice paradajz i dodajte u tiganj, dinstajte još pet minuta sve, dok ne počne da se raspada i stvara sos.

Umešajte kim, papriku, origano, paradajz pire i sveže začinsko bilje, sitno iseckano. Začinite obilno po ukusu sa još soli i malo crnog bibera.

Sklonite povrće sa vatre i umešajte četiri kašike vode pre nego što mešavinu nanesete preko otvorenih isečenih strana patlidžana.

Prelijte posudu preostalim maslinovim uljem pre nego što je pokrijete sa folijom i pecite jedan sat i 30 minuta, odnosno dok patlidžani ne omekšaju.

Ostavite jelo da odstoji i poslužite ga toplo ili na sobnoj temperaturi.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Recept za posne paprike sa heljdom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti