• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako želite svaki put da savršeno ispečete ribu u tiganju, ispratite ovih 5 koraka

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Savršeno hrskava i zlatna spolja, i meka i sočna iznutra

  • 0
Pečena riba Foto: Shutterstock

Riba pečena u tiganju je možda i najlepši recept i način pripreme ribe, posebno kada imate zaista dobre filete ili ste možda upecali svoju.

Svakako, danas na Veliki Petak, sigurno najviše želite da ispadne savršeno hrskava i zlatna spolja – sa ili bez kože, i meka i sočna iznutra.

Međutim, ako već niste upoznati sa ovih pet malih saveta, velike su šanse da završite sa razočaravajućim "mokrim" ribljim fileom ili, što je još tužnije, svim onim zlatnim hrskavim ukusima - zaglavljenim na dnu tiganja. Zato, pre nego što se "bacite" na spremanje, pročitajte ovih osnovnih par pravila kako da ispečete ribu u tiganju savršeno svaki put:

  1. Uvek koristite teški tiganj - ne mora da bude neprijanjajući, ali mora da bude težak;
  2. Zagrejte tiganj pre dodavanja ulja;
  3. Ako se malo zalepi, ne pomerajte filet dok se prirodno ne oslobodi;
  4. Osušite ribu pre kuvanja; i
  5. Dobro otresite višak brašna.

Sastojci:

  • 2 tanka riblja fileta, sa kožom ili bez 
  • So i biber
  • 50 g brašna (obično/za sve namene, integralno )
  • 1 kašičica začinske paprike, opciono
  • 2 - 3 kašike ulja

Za ukras:

  • Kriške limuna
  • Sitno seckani peršun ili mirođija, opciono

Priprema:

Dobro osušite filete sa papirnim ubrusima. Ovo je posebno važno ako koristite odmrznutu ribu.

Dobro začinite sa obe strane sa solju i biberom.

Pomešajte brašno i začinsku papriku na tanjiru.

Ribu sa obe strane spustite u brašna i čvrsto je pritiskajte da prione, a potom dobro protresite da uklonite sav višak.

Zagrejte teški tiganj (normalan ili neprijanjajući) na srednje jakoj vatri dok ne vidite da se pomalo dimi. Tek tada dodajte ulje i razlijte pod dnu tiganja, dok se ne zagreje za par trenutaka.

Dodajte ribu u tiganj. Odmah bi trebalo da zacvrči. Lagano protresite posudu da biste pomerili ribu.

Pecite dva minuta dok ne postane zlatna i hrskava, lagano pritiskajući odozgo filete, a zatim ih okrenite.

Pecite drugu stranu još dva minuta dok ne postane hrskava, i odmah je potom uklonite sa strane i stavite na papirni ubrus da upije eventualni fišak ulja.

Ako vam riba prebrzo porumeni, samo nakratko skinite tiganj sa šporeta.

Ukoliko se slučajno zalepi, ne dirajte ništa, oslobodiće se prirodno kada postane zlatno.

Poslužite ribu odmah toplu sa kriškama limuna i ukrasite sa mirođijom ili peršunom, ako koristite.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti