Kremasti sutlijaš sa cimetom: Fantastični desert za sve generacije
Posle obilnog obroka valja i zasladiti se. Zato je recept za sutlijaš sa cimetom pravi izbor, a osim toga možete ga jesti i kao užinu.
Sastojci za sutlijaš sa cimetom:
- 100 g pirinča
- 200 ml vode
- 400 ml mleka
- 1 kesica vanilin šećera
- 3 kašike šećera
- malo soli
- cimet
Priprema sutlijaša sa cimetom:
Pirinač sipajte u šerpu, nalijte vodu, posolite po ukusu i stavite da se kuva. Kada proključa, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka najviše 10 minuta, sve dok pirinač ne upije vodu. Povremeno promešajte.
Kada voda uvri, sklonite sa šporeta i dodajte polovinu količine mleka i vratite na ringlu. Pojačajte temperaturu da ponovo provri i čim se to desi, smanjite temperaturu. Poklopite ali ostavite malo otvorenu šerpu i ostavite da se krčka uz povremeno mešanje, sve dok smesa ne počne da se zgušnjava.
Posle nekih 15 minuta dodajte preostalo mleko, šećer i vanilin šećer i kuvajte na srednjoj temperaturi još oko 15 minuta. Manja temperatura je važna kako se pirinač ne bi zalepio za dno šerpe.
Pred kraj sklonite poklopac i ostavite da se krčka na laganoj vatri. Probajte pirinač, da vidite da li se dovoljno zgusnuo. Treba da bude mekan, ali ne da se prekuva i da se raspadne. Mleko će ispariti, pa će sutlijaš biti kremast, ali ako previše ispari onda će se sutlijaš previše zgusnuti.
Ostavite ga nekih 10 minuta da se prohladi pa ga sipajte u keramičke činije. Pospite preko sutlijaša cimet po želji i u količini koju želite.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kačamak na pirotski način - nije ono na šta ste prvo pomislili
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.