I škembići su na listi najboljih jela u Evropi: Još jedan specijalitet iz Srbije osvojio svet
Da je Srbija zemlja pravih gurmana, to više i nije tajna. Kada stranci dođu u našu zemlju, oni se oduševe hranom i to onom pravom tradicionalnom. Bilo da nam je ona naizgled primamljiva ili ne, kada je testiramo, ukus je taj koji na kraju osvaja.
Poznati kulinarski magazin "Taste Atlas" napravio je listu najboljih jela sa iznutricama na teritoriji Evrope i pogodite šta? Dva srpska jela su našla svoja mesta. U pitanju su škembići i leskovačka kavurma.
Škembe čorba je tradicionalna srpska supa koja se pravi od kombinacije svinjske ili goveđe iznutrice, crnog i belog luka, paradajz-sosa, slanine i dodatih začina poput crvene paprike, peršuna i slično. Iako je proces pripreme dug, ukus je kažu fenomenalan. Nije ni čudo što je čorba od škembića zauzela 25. mesto od 68 ukupno.
Za leskovačku kavurmu kažu da je prava srpska poslastica i takođe se jako dugo sprema. Uključuje svinjske iznutrice ali i svinjsku kožu bez masti koji se sitno iseckaju i dodaju u mešavinu za prženje. Kada se mast dobro otopi, smesa se ocedi i čuva. Obično se sprema i jede u hladnijim danima. Kavurma je karakteristčna za grad Leskovac i zauzela je 37. mesto.
Ovo je lista prvih 10:
1. Kokoreci (Grčka)
2. Drob po selski (Bugarska)
3. Kučmači (Gruzija)
4. Oreha a la planča (Španija)
5. Sangerete (Rumunija)
6. Morsila de Granada (Španija)
7. Morsila de Burgos (Španija)
8. Limba cu masline (Rumunija)
9. Frigadeli (Grčka)
10. Kaljos a la Madrilenja (Španija)
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Butkice i kolenice suše se na dragačevskom mrazu: Kineski radnici poprimili naše običaje
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.