• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dinstani luk u sos-paradajzu: Jelo koje budi uspomene i donosi ukuse skromne rustične trpeze

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tek nedavno sam, gledajući jednu od gastro-emisija, saznala da je luk dinstan u domaćem sos-paradajzu, baš taj koji pamtim iz detinjstva, specijalitet u Italiji, nazvan "Friggione of Bologna"

  • 0
luk Foto: Shutterstock

I sada se sećam mirisa skromnog obroka koji se jeo uz krišku domaćeg hleba. Tako lak, jednostavan, a činio je da budemo siti i zadovoljni, spremni za nastavak dana. Jelo koje je tetka spremala kod dede u dane posta uvek me podseti na skromnost, na zajedništvo, na to da je trpeza bogata onoliko koliko su ljudi oko nje ispunjeni mirom i poštovanjem prema onome što je posluženo.

Tek nedavno sam, gledajući jednu od gastro-emisija koje mame slikama i predelima, saznala da je luk dinstan u domaćem sos-paradajzu, baš taj koji pamtim iz detinjstva, specijalitet u Italiji, nazvan "Friggione of Bologna".

Za ovaj obrok, simbol seoske kuhinje, potreban vam je minimun sastojaka, te je i recept za njega vrlo jednostavan. Ali, uverićete se, ukus je jedinstven.

Sastojci:

  • nekoliko glavica crvenog luka
  • sos-paradajz
  • ulje
  • so

Priprema:

Luk očistite i isecite na rebarca.

U tiganju, na zagrejanom ulju, dinstajte luk, sve vreme na laganoj vatri, da ne zagori, već da postepeno dobija efekat karamelizovanosti.

Pred kraj dinstanja prelijte ga paradajz-sosom iz flaše, poželjno domaćim, bez konzervansa, koji čuva punoću ukusa.

Posolite po ukusu i još lagano krčkajte, da se sve  sjedini i pomalo zgusne.

Poslužite uz krišku integralnog hleba.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Festival "Vitezovi i legende" premestio nas je u srednji vek

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti