• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pesto pasta za vrele letnje dane: Evo kako da napravite domaći pesto od bosiljka kod svoje kuće

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ništa lakše i ukusnije za pripremu tokom leta

  • 0
Pesto pasta Foto: Shutterstock

Recept za pesto testeninu je brzo, porodično jelo koje možete da spremite za par minuta i praktično uvek od sastojaka koji vam se već nalaze u kuhinji.

Jarkih boja, smelog ukusa i izna sveg zdrava, tokom letnjih toplih dana ovo će postati jedan od vaših najdražih obrkoa.

Jednostavno je lagana i ne može biti lakša za pripremu.

Sastojci: 

  • 170 g špageta
  • pesto od bosiljka ili veganski pesto
  • Ekstra devičansko maslinovo ulje, po želji
  • Svež limunov sok, po želji
  • 4 šolje rukole
  • 2 kašike pinjola
  • Prstohvati pahuljica crvene paprike
  • Morska so i sveže mleveni crni biber
  • Sveže rendani parmezan ili veganski parmezan

Domaći pesto od bosiljka:

  • ½ šolje tostiranih pinjola
  • 2 kašike svežeg limunovog soka
  • 1 mali čen belog luka
  • ¼ kašičice morske soli
  • sveže mlevenog crnog bibera
  • 2 šolje listova bosiljka
  • ¼ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja, plus još za glatkiji pesto
  • ¼ šolje sveže rendanog parmezana, opciono

Priprema:

Ukoliko nemate kupovni pesto možete sami da ga napravite. U procesoru za hranu pomešajte pinjole, sok od limuna, beli luk, so i biber dok se sve dobro ne sjedini. Dodajte bosiljak i nastavite da mutite. Potom pokapajte maslinovo ulje i pulsirajte dok se sve ne sjedini. Ako želite dodajte i parmezan, ispulsirajte još par puta. Za glatkiji pesto dodajte još maslinovog ulja.

Skuvajte potom testeninu u velikoj šerpi u ključalj posoljenoj vodi prema uputstvu na pakovanju ili do al dente. Obavezno ostavite 1/2 šolje vode u kojoj je pasta kuvana pre nego što je prospete. Ocedite testeninu i prelijte je sa malo maslinovog ulja.

U veliki tiganj na veoma laganoj vatri dodajte pesto, 1/4 šolje rezervisane vode za testeninu i promešajte da se sve sjedini.

Dodajte testeninu u tiganj i mešajte dok se sva ne premaže, a po potrebi dodajte još vode za testeninu da napravite rastresiti sos. Potrebna količina vode zavisi od gusteine vašeg pesta. Isključite toplotu.

Sipajte preko špageta limunov sok, so i biber po ukusu.

Potom dodajte rukolu i mešajte kratko da jedva uvene. Pospite sa pahuljicama crvene paprike i pinjolima i poslužite.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ove špagete su raj za nepca: Prave se za 15 minuta i to u samo jednoj posudi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti