Zaboravite na sladoled, ovaj ledeni, kremasti čokoladni kolač bolje rashlađuje i topi se u ustima
Leti uglavnom preferiramo sladoled ili lubenicu jer rashlađuju, a pritom nam daju potrebnu dozu šećera. Većina kolača "teško pada" stomaku na visokim temperaturama, ali je Katarina Paoletić, koja stoji iza čuvenog "Instagram" profila@nesto_slatko_by_katarina, našla savršeno rešenje - kremaste, hrskave, ledene čokoladne kocke.
Sastojci
Za kore:
- 9 listova za kore i savijače
- 9 kašika čokoladnog (ili nougat) namaza
- rastopljeni maslac
Za kremu:
- 1 litra mleka
- 250 g šećera
- 2 pudinga od čokolade
- 8 žumanca i 8 belanca
- 200 g tamne čokolade
- 800 ml pavlake za šlag
Priprema:
Pripremite kore. Trebaće vam tri kore, a svaka se sastoji od tri gotova lista za pite i savijače. Jednu koru stavite na radnu plohu, premažite je s maslacem i čokoladnim namazom, preklopite drugom korom pa ponovite postupak.
Dodajte i treću koru pa ponovno premažite maslacem i čokoladnim namazom.
Pecite svaku koru posebno, oko 15 minuta na 200 stepeni.
Pripremite kremu - 700 ml mleka, zajedno sa šećerom i tamnom čokoladom stavite na vatru i pričekajte da mleko zakuva.
U preostalih 300 ml mleka stavite puding od čokolade, gustin i žumanca. Smesu dobro razmutite i dodajte u vrelo mleko s čokoladom. Kuvajte dok ne dobijete gustu kremu pa maknite s vatre.
Belanca izmiksajte u čvrsti sneg, pa dodajte u vruću kremu. Kremu prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru da se u potpunosti ohladi.
Kada se krema ohladi u nju umešajte prethodno izmiksanu pavlaku za šlag. Na pleh stavite prvu koru i polovinu kreme. Na kremu stavite drugu koru i ostatak kreme.
Kolač hladite najmanje dva sata.Izrežite ga na kocke pa na svaku kocku stavite iskidanu treću koru kako biste dobili listani izgled.
Prijatno!
(Oan.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Voskarka Irena Nuhanović o svojim svećama koje izgledaju i mirišu kao najslađi kolači
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.