Patlidžan salata sa Svete Gore: Obrok spremljen s dušom
Patlidžan salata, poznatija kao melidžano salata, je jedan od najukusnijih recepata grčke kuhinje.
Plavi paradajz koji se vrlo bojažljivo koristi u srpskom kulinarstvu, u Grčkoj sedi na tronu i sjajan je u njihovoj musaki, a dovoljno ga je poslužiti uz fetu i gusto maslinovo ulje.
A ova salata je dokaz koliko može biti ukusan sam po sebi uz dodatak vrlo malo jednostavnih sastojaka.
Sastojci:
- 6 patlidžana
- 2 crvene pečene paprike
- 1-2 čena belog luka
- 1 mladi luk sitno iseckan (ja ga lično ne stavljam ali vi ako volite, obavezno)
- ½ ceđenog limuna
- 2 kašike vinskog ili jabukovog sirćeta
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašika seckanog svežeg peršuna
Priprema:
Uključite rernu na 200 stepeni da se ugreje. U međuvremenu operite patlidžan, osušite ga i izbodite viljuškom sa svih strana kako bi se ravnomerno ispekao, oko 40 minuta. Stavite i dve veže crvene paprike da se ispeku zajedno sa njih oko 20 minuta.
Kada je povrće pečeno, ostavite ga da se ohladi, a pomom skinite kožicu i viljuškom izvadite mekanu unutrašnjost patlidžana. Papriku oljuštite. Ostavite povrće u cediljku da otpusti sokove. Dodatno ga pritisnite rukama kako bi isterali višak tečnosti.
Isecite sitno patlidžan i paprike i stavite u jednu činiju. Dodajte sitno usitnjen beli luk i ostatak sastojaka - peršun, mladi luk, maslinovo ulje, sirće, limunov sok i so po želji.
Promešajte i ostavite salatu u frižider da se ohladi par sati, a najbolje preko noći da se sastojci dobro povežu.
Servirajte uz prepečeni hleb i feta sir.
Prijatno!
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Procurio tajni recept za "Buckovu" goveđu salatu: Probali smo pravu eksploziju ukusa
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.