Sočne čokoladne kocke bez jaja: Dugo stoje, a pekmez im daje poseban šmek

 
N. K.
N. K.
 
  • 0

Čokoladne kocke bez jaja koje možete peći u kalupu, četvrtastom plehu ili kao mafine, preporučila je blogerka Jelena Marić. Priprema je brza i laka, a ovaj kolač sadrži i pekmez, što mu dodaje poseban šmek.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 200 g brašna
  • 2 čajne kašike sode bikarbone
  • 4 kašike kakaa
  • 4 kašike mlevenih oraha ili lešnika
  • 250 ml tekućeg jogurta
  • 100 ml ulja
  • 8 kašika šećera
  • 4 pune kašike pekmeza po želji

Za preliv:

  • 100 g margarina ili maslaca
  • 100 g čokolade
  • 3 kašike kakaa
  • 3 kašike šećera
  • 100 ml mleka

Dodatno:

  • 4 kašike pekmeza

Priprema:

U lonac stavite šećer i sve mokre sastojke: jogurt, pekmez i ulje, pa sve dobro izmiksajte. Dodajte brašno pomešano sa sodom, kakao i orahe, pa mikserom kratko izmešajte.

Smesu izlijte u pleh (20 puta 28 cm) obložen papirom za pečenje, pa pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. Pazite da se kolač ne prepeče – gotov je čim se krene odvajati od rubova pleha.

Dok se kolač peče, pripremite preliv. Na vatri otopite maslac, dodajte šećer, mleko, kakao i čokoladu izlomljenu na kockice.

Vrući kolač izbodite viljuškom, obilno premažite pekmezom, pa prelijte čokoladnim prelivom. Po želji pospote čokoladnim mrvicama ili naribajte čokoladu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Spremili smo mladenčiće: Pratite naš recept i uživajte u najlepšem prazničnom kolaču

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti