• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sprža od sveže slanine na južnjački način: Gurmanski recept iz Leskovca, star 150 godina

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uživaćete u svakom zalogaju

  • 0
Sprza Foto: Shutterstock

Ovaj recept za tradicionalni gurmanski specijalitet južne Srbije star je više od 150 godina, zbog čega i ne čudi što je leskovačka sprža jelo zaštićeno geografskim poreklom.

Specijalitet od svinjskog mesa koji se pravi po posebnoj recepturi, a priprema desetak sati, nastalo je pre nekoliko vekova uzanad i vremena kada je biljno ulje bilo nedostupno, a svako domaćinstvo zavisilo od topljenja svinjske masti.

U vreme turske okupacije, spremao se u tajsnoti, a 2018.  postalo i zvanično deo srpske kulturne baštine.

Na jugu Srbije služi se i kao predjelo i kao glavno jelo, a najčešće se jede u zimskom periodu uz alevu papriku i turšiju. Nekada je, nakon najdužeg hrišćanskog posta, bilo nezaobilazno na božićnoj trpezi.

Sastojci:

  • 5 kg sveže slanine sa dosta mesa
  • so

Priprema:

U veliki kazan ili šerpu stavite slaninu, prethodno isečenu na krupne kocke, a zatim dodajte osam do deset litara vode. Mnogi u kazan ubacuju iznutrice i povrće, ali Leskovčani kažu da je prava sprža samo ona koja je čista.

Kuvajte slaninu na visokoj temperaturi, sve dok ne počne polako da se topi. U početku nije potrebno da mešate, ali kada počne da se otapa, smanjite vatru i održavajte je na otprilike istom nivou, kako se meso ne bi prebrzo ispeklo i postalo tvrdo.

Kada voda ispari, u kazanu će ostati istopljena mast. Tada sklonite kazan sa vatre i iscedite mast kroz cediljku.

Kada se ohladi, mast će pobeli, a ono što ostane iza nje biće čvrsta, zlatnožuta masa koju je potrebno da vratite u kazan na dodatno topljenje. Lagano razbijajte sve krupne komade, kako bi se sve lepo rastopilo do kraja. Nakon toga, još jednom iscedite masti i na kraju dodajte so.

Možete da probate da pravite spržu i sa čvarcima, tada je postupak znatno kraći, a ukus fenomenalan.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mira o ukusima našeg kraja: Čvarci su srpske praline

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti