![Sprza Sprza](https://xdn.tf.rs/2024/10/08/shutterstock2093041978-670x447.jpg)
Sprža od sveže slanine na južnjački način: Gurmanski recept iz Leskovca, star 150 godina
Ovaj recept za tradicionalni gurmanski specijalitet južne Srbije star je više od 150 godina, zbog čega i ne čudi što je leskovačka sprža jelo zaštićeno geografskim poreklom.
Specijalitet od svinjskog mesa koji se pravi po posebnoj recepturi, a priprema desetak sati, nastalo je pre nekoliko vekova uzanad i vremena kada je biljno ulje bilo nedostupno, a svako domaćinstvo zavisilo od topljenja svinjske masti.
U vreme turske okupacije, spremao se u tajsnoti, a 2018. postalo i zvanično deo srpske kulturne baštine.
Na jugu Srbije služi se i kao predjelo i kao glavno jelo, a najčešće se jede u zimskom periodu uz alevu papriku i turšiju. Nekada je, nakon najdužeg hrišćanskog posta, bilo nezaobilazno na božićnoj trpezi.
Sastojci:
- 5 kg sveže slanine sa dosta mesa
- so
Priprema:
U veliki kazan ili šerpu stavite slaninu, prethodno isečenu na krupne kocke, a zatim dodajte osam do deset litara vode. Mnogi u kazan ubacuju iznutrice i povrće, ali Leskovčani kažu da je prava sprža samo ona koja je čista.
Kuvajte slaninu na visokoj temperaturi, sve dok ne počne polako da se topi. U početku nije potrebno da mešate, ali kada počne da se otapa, smanjite vatru i održavajte je na otprilike istom nivou, kako se meso ne bi prebrzo ispeklo i postalo tvrdo.
Kada voda ispari, u kazanu će ostati istopljena mast. Tada sklonite kazan sa vatre i iscedite mast kroz cediljku.
Kada se ohladi, mast će pobeli, a ono što ostane iza nje biće čvrsta, zlatnožuta masa koju je potrebno da vratite u kazan na dodatno topljenje. Lagano razbijajte sve krupne komade, kako bi se sve lepo rastopilo do kraja. Nakon toga, još jednom iscedite masti i na kraju dodajte so.
Možete da probate da pravite spržu i sa čvarcima, tada je postupak znatno kraći, a ukus fenomenalan.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Mira o ukusima našeg kraja: Čvarci su srpske praline
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.