Napravite obrok sogan dolma: Staro jelo koje će vas ostaviti bez daha, nalik na punjene paprike

 
B. P.
B. P.
 
  • 0

Turska kuhinja je nadaleko poznata kao jedna od najukusnijih, ali i najpribližnijih našoj srpskoj kuhinji. Dosta recepata smo uzeli jedni od drugih, a i ovo je jedan koji prednjači u usvajanju.

U pitanju je sogan dolma, odnosno punjeni luk, a recept je zaista jednostavan i podseća na naše punjene paprike.

Sastojci za sogan dolme:

  • 6 većih glavica crnog luka
  • 300 g mešanog mlevenog mesa
  • 100 g pirinča
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašičice sitno seckanog peršuna
  • maslinovo ulje
  • 500 ml povrtnog bujona
  • 1 kašika sosa od paradajza
  • so
  • biber

Priprema sogan dolme:

U dublju šerpu stavite vodu da se kuva. Za to vreme, oljuštite glavice crnog luka, pa kad voda provri, ubacite cele glavice da se kuvaju najviše do 10 minuta, sve dok ne omekšaju. Posle tog vremena, izvadite glavice, i ostavite sa strane da se ohlade.

U međuvremenu, na maslinovom ulju propržite sitno seckan beli luk.

U većoj činiji pomešajte mleveno meso, pirinač, proprženi beli luk, sos od paradajza, suvi peršun, so i biber pa dobro promešajte.

Budite vrlo pažljivi kada budete punili glavicu crnog luka. U vatrostalno posudu sipajte malo ulja pa poređajte punjeni luk. Prelijte povrtnim bujonom sve do vrha, odnosno nivoa luka. Poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30 ili 40 minuta, sve dok pirinač u jelu ne bude gotov.

Kada jelo bude gotovo, ostavite da se malo prohladi, pa poslužite dok je toplo.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti