Najbolji recept za slavsko žito dolazi iz Vojvodine: Kuva se samo 10 minuta, začudiće vas u čemu je trik

 
J. V.
J. V.
 
  • 0

Krsna slava je jedan od najvažnijih običaja u srpskoj tradiciji, a žito igra centralnu ulogu u njenom obeležavanju. Žito simbolizuje plodnost, život i duhovnu obnovu. Tokom obreda, žito se često priprema u obliku "žitnice" ili "koliva", koja se nosi na slavu kao simbol zahvalnosti i blagoslova.

U srpskoj kulturi, žito se povezuje sa verovanjima o životu posle smrti i sećanju na pretke - simbolizuje nov život jer sadrži u sebi klicu novog života, a znamo da se iz posejanog zrna rađaju novi plodovi. Njegovo prisustvo na stolu prilikom proslave naglašava vezu između života i smrti, tradicije i savremenosti. Ovaj običaj pomaže u očuvanju identiteta i zajedništva, jer okuplja porodicu i prijatelje oko zajedničkog stola.

Osim toga, žito se često povezuje sa radom na zemlji, te predstavlja plodove truda i svestranosti srpskog naroda. Njegova nezamislivost bez krsne slave naglašava važnost tradicije, duhovnosti i zajedništva u životu Srba.

Spremanje slavskog žita, ili koliva, zahteva pažnju i posvećenost. Evo najboljeg, a tako jednostavnog recepta za pripremu.

Iako se u većini domaćinstava žito priprema na sličan način, postoji trik koji omogućava da se kuva samo 10 minuta. Ovu tajnu su otkrile domaćice iz Vojvodine, a jedino što vam je potrebno za brže kuvanje je – perjani jorgan.

Sastojci za slavsko žito:

  • 300 g pšenice
  • 300 g oraha
  • 300 g šećera
  • Muskatni oraščić (po ukusu)

Priprema slavskog žita po tradicionalnom receptu iz Vojvodine:

U šerpu stavite 300 g pšenice i prelijte vodom tako da nivo vode bude 10 cm iznad pšenice. Pustite da se kuva 10 minuta.

Nakon kuvanja, pokrijte šerpu i umotajte je u perjani jorgan. Ovaj stari trik omogućava da pšenica odstoji tokom noći, što će je učiniti još mekšom i ukusnijom.

Ujutro procedite kuvanu pšenicu (nemojte je ispirati vodom) i odmah je sameljite. Dodajte 300 g mlevenih oraha, 300 g šećera i trećinu muskatnog oraščića. Sve dobro izmešajte kašikom.

Prebacite smesu u posudu u kojoj ćete služiti goste i pospite sa dodatnim mlevenim orasima po vrhu. Ukrasite suvim grožđem i orasima.

Količinu sastojaka prilagodite prema potrebama.

Srećna slava!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 2 sata, 5 slavskih kolača u isto vreme, ovo može svaka domaćica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti