Recept za originalni njujorški čizkejk: Evo zašto žene masovno pretražuju baš ovu verziju

 
M. M.
M. M.
 
  • 2

Retki su oni koji ne vole čizkejk, a ukoliko i nisu baš fanovi, dajte im da probaju klasičnu njujoršku verziju ovog kolača, sačekajte da ih obuzme kremast, bogat i dekadentan ukus ovog čuvenog deserta.

Gotovo svaki recept za čizkejk ima bazu od krem sira i jaja, ali je razlika u njihovoj količini i dodatku pavlake. "Obična" verzija kolač od sira je tradicionalno svetlije teksture, dok je krem od sira u "a la Njujork" stilu mnogo gušći i bogatiji.

Uz to, klasični NY čizkejk se služi sam, ali ko voli može da stavi odozgo neki šlag, sirup, da doda voće ili da umuti želatinasti preliv koji najčešže viđamo na ovom kolaču. Jedno im je zajedničko, može da se posluži ako želite da impresionirate goste tokom praznika, rođendana, večeru ili kao desert za posebne prilike.

Sastojci

Za 10 osoba

Kora

  • 125 g mlevenog keksa
  • 60g putera
  • supena kašika šećera
  • 1/2 pomorandže

Krem

  • 360 g kisele pavlake
  • 500 g krem sira Mascarpone
  • pola šolje šećera
  • 1/2 limuna
  • 1/3 šolje slatke pavlake
  • 1 vanilin secer
  • 4 jaja
  • 20 g putera
  • par kapi arome vanile

Toping

  • 3/4 šolje kisele pavlake
  • 1/2 šolje šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašičice soka od limuna

Priprema

Za čizkejk je pre svega potrebno da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi pre pripreme.

Uključite rernu da se zagreje na 160 stepeni. Za to vreme podmažite okrugli kalup sa malo putera i obložite pek papirom.

Stavite u vanglu mleveni keks i uspite preko njega istopljeni puter, kao i sok od polovine pomorandže. Sve dobro promešajte i prepsite u kalup za pečenje. Utabajte ga sa dnom čaše i stavite u rernu da peče oko 10 do 15 minuta. Izvadite i ostavite sa strane koru da se hladi u kalupu. Rernu ne gasite.

U čistu, suvu, veću i dublju posudu sipajte kiselu pavlaku i umutite je da bude kremasta. Potom dodajte krem sir i šećer, i nastavite da mutite najmanjom brzinom na mikeru. Još jednom istopite puter, malo ga prohladite i dodajte u kremu, a zatim nastavite lagnao da mutite. Na kraju dospite pola limuna i izrendane korice, kao i kašičicu arome vanile. Nastavite da mutite minimalnom brzinom smesu.

U drugoj posedu pomešajte slatku pavlaku, vanilin šećer i četiri jaja, a zatim lagano presipajte u krem, i polako mešajte dok se sve ne sjedini.

Gotovu smesu sipajte preko kore u kalupu i poravnajte površinu. Par puta možet da protreste ili lupite kalup kako biste isterali sav vazduh i moguće mehuriće koji su se napravili od mešanja da se čizkejk ne bi podigao tokom pečenja.

Ugrejte vodu koju ćete da stavite u malo dublji pleh veći od okruglog kalupa u kojem je čizkejk. Posudu sa vodom stavite na dno rerne ispod kolača, a kalup na rešetku i ostavite kolač da se peče narednih 50 mniuta na 160 stepeni. NIkako ne otvarajte rernu da kolač ne bi splasnuo. Ako počne da dobija boju pre isteka vremena, samo ga prekrijte sa papirom za pečenje da ne izgori.

Njujorški šmek čizkejku posebno daje toping koji ćete da napravite tako što ćete da umutite kiselu pavlaku, šećer, vanilu i sok od citrusa. Prelijte toping preko pečenog kolača u kalupu i vratite u rernu dodatnih pet minuta, a potom ohladite kolač na sobnoj temperaturi i potom ostavite u frižideru preko noći da se stegne.

Kada izvadite kolač iz kalupa, možete da ga "poprskate" sa mlevenim keksom, sa malo izrendane korice limuna, pomešane sa vanilinim šećerom i šećerom u prahu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je recept za specijalitet kapušnjik

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • mleveni keks

    10. novembar 2024. | 07:52

    po mogućnosti biskvit koji sadrži cimet i med

    Podelite komentar

  • baba smilja iz darosave

    10. novembar 2024. | 07:44

    jedini kolač sa sirom koji priznajem je tiramissu koji je i najbolji sve ostalo je 0

    Podelite komentar