Ovo je najpretraživaniji posni recept ovih dana: Evo kako se sprema "Popajeva pita"
Popajeva pita je ukusan i hranljiv obrok koji će zadovoljiti ljubitelje povrća i one koji žele da jedu zdravije, bez upotrebe sastojaka životinjskog porekla. Ova posna pita je odličan izbor za one koji poste, ali i za sve one koji žele da uživaju u laganoj i ukusnoj hrani.
Kombinacija spanaća, šampinjona i tofu sira stvoriće bogatstvo ukusa koje će oduševiti vaše nepce.Ova pita je savršen izbor za obrok tokom posnih dana, ali i za sve one koji žele da uživaju u zdravoj i laganoj hrani. Kombinacija tofu sira i spanaća čini je bogatom hranljivim materijama, a šampinjoni dodaju poseban ukus.
Recept je jednostavan, brz, a rezultat savršen!
Sastojci:
- 300 g svežeg spanaća
- 200 g šampinjona
- 200 g tofu sira
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 pakovanje kvasnog testa (ili posno lisnato testo)
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice crnog bibera
- 1/2 kašičice muskatnog oraščića (opciono)
- 2 kašičice sušenog origana
- 1/2 šolje vode
Priprema:
Prvo se priprema nadev. Na srednje jakoj vatri, u tavi zagrejte maslinovo ulje. Dodajte sitno iseckani crni i beli luk i propržite dok ne postanu staklasti, oko 2-3 minuta. U tiganj dodajte šampinjone, prethodno iseckane na tanke listiće, i propržite ih dok ne omekšaju i sva tečnost ne ispari, oko 5-7 minuta. Zatim dodajte svež spanać i pržite još nekoliko minuta, dok spanać ne uvene. Posolite, pobiberite i dodajte muskatni oraščić, ako ga koristite. Sklonite tiganj sa vatre i ostavite da se smesa ohladi.
Sada spremite fil. U velikoj činiji, izgnječite tofu viljuškom dok ne postane kremast, pa ga pomešajte sa ohlađenim povrćem. Dodajte origano i dobro promešajte sve sastojke dok se ne sjedine.
Na radnu površinu stavite jedno lisnato testo i razvucite ga, tako da pokrije dno i strane pleha. Ako koristite kvasno testo, možete ga jednostavno razviti u željeni oblik. Preko testa ravnomerno rasporedite pripremljeni fil sa spanaćem, šampinjonima i tofu sirom. Prekrijte sa drugim delom testa, a ivice pažljivo pritisnite viljuškom da se ne bi otvorile prilikom pečenja.
Stavite pitu u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 30-40 minuta, dok ne postane zlatno smeđa i hrskava na površini.
Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi nekoliko minuta pre nego što je isečete na komade.Poslužite je toplu uz jogurt ili neki posni umak po izboru.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Prle
Dobar recept. Ali kako jesti posnu pitu uz jogurt?
Podelite komentar