Ovo je najpretraživaniji posni recept ovih dana: Evo kako se sprema "Popajeva pita"

M. M.
M. M.  
  • 1

Popajeva pita je ukusan i hranljiv obrok koji će zadovoljiti ljubitelje povrća i one koji žele da jedu zdravije, bez upotrebe sastojaka životinjskog porekla. Ova posna pita je odličan izbor za one koji poste, ali i za sve one koji žele da uživaju u laganoj i ukusnoj hrani.

Kombinacija spanaća, šampinjona i tofu sira stvoriće bogatstvo ukusa koje će oduševiti vaše nepce.Ova pita je savršen izbor za obrok tokom posnih dana, ali i za sve one koji žele da uživaju u zdravoj i laganoj hrani. Kombinacija tofu sira i spanaća čini je bogatom hranljivim materijama, a šampinjoni dodaju poseban ukus.

Recept je jednostavan, brz, a rezultat savršen!

Sastojci:

  • 300 g svežeg spanaća
  • 200 g šampinjona
  • 200 g tofu sira
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 pakovanje kvasnog testa (ili posno lisnato testo)
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice crnog bibera
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića (opciono)
  • 2 kašičice sušenog origana
  • 1/2 šolje vode

Priprema:

Prvo se priprema nadev. Na srednje jakoj vatri, u tavi zagrejte maslinovo ulje. Dodajte sitno iseckani crni i beli luk i propržite dok ne postanu staklasti, oko 2-3 minuta. U tiganj dodajte šampinjone, prethodno iseckane na tanke listiće, i propržite ih dok ne omekšaju i sva tečnost ne ispari, oko 5-7 minuta. Zatim dodajte svež spanać i pržite još nekoliko minuta, dok spanać ne uvene. Posolite, pobiberite i dodajte muskatni oraščić, ako ga koristite. Sklonite tiganj sa vatre i ostavite da se smesa ohladi.

Sada spremite fil. U velikoj činiji, izgnječite tofu viljuškom dok ne postane kremast, pa ga pomešajte sa ohlađenim povrćem. Dodajte origano i dobro promešajte sve sastojke dok se ne sjedine.

Na radnu površinu stavite jedno lisnato testo i razvucite ga, tako da pokrije dno i strane pleha. Ako koristite kvasno testo, možete ga jednostavno razviti u željeni oblik. Preko testa ravnomerno rasporedite pripremljeni fil sa spanaćem, šampinjonima i tofu sirom. Prekrijte sa drugim delom testa, a ivice pažljivo pritisnite viljuškom da se ne bi otvorile prilikom pečenja.

Stavite pitu u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 30-40 minuta, dok ne postane zlatno smeđa i hrskava na površini.

Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi nekoliko minuta pre nego što je isečete na komade.Poslužite je toplu uz jogurt ili neki posni umak po izboru.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Prle

    18. decembar 2024. | 08:23

    Dobar recept. Ali kako jesti posnu pitu uz jogurt?

    Podelite komentar